Паркът музей „Самуилова крепост“ е един от 100-те национални туристически

...
Паркът музей „Самуилова крепост“ е един от 100-те национални туристически
Коментари Харесай

Крепостта на цар Самуил става национален музей на 23...

Паркът музей „ Самуилова цитадела “ е един от 100-те национални туристически обекта, включен в листата на Българския туристически съюз. Тази историческа и естествена забележителност се намира в Югозападна България, на 20 км от Петрич, покрай село Ключ. От македонската граница я разделят единствено 4 км. Националният парк музей публично е открит за гости на 23 октомври 1982 година, откакто античното населено място е било реставрирано, а регионът към него - благоустроен.

Предполага се, че средновековната цитадела е издигната сред 1009 и 1013 година по време на ръководството на цар Самуил. Към парка музей, ситуиран на брега на река Струмешница, води красива алея. Тя минава по пешеходен мост и стига до подножието на хълма. Отдалеч се вижда величествената бронзова фигура на цар Самуил в цялостен растеж и четирите бетонни пилона, построени в най-високата част на тепето, върху руините от средновековната кула.

Историческите данни сочат, че Самуиловата цитадела е вдигната върху основите на тракийско и раннобългарско славянско населено място. Върху хълма цар Самуил прави землено барикада, предпазено от три вала и два рова, концентрично ситуирани. Първият вътрешен вал има комплицирана структура с ядро от камъни и пръст и скара от дървени греди. Гребенът на вала е завършвал с необятна стена, построена от ломени камъни, споени с тиня. Върху най-високата част на хълма са открити правоъгълни каменни основи на дървена наблюдателна и отбранителна кула, обвързвана с каменната стена. В националния парк-музей влизат Самуиловата цитадела, Голямата землянка, 13 по-малки, както и останките от наблюдателната кула към крепостта. Над нея има панорамна площадка с експозиционна зала и монумент.

Крепостта е присъща за времето на Първото българско царство. В историята тя се свързва с ослепяването на българските воини по времето на цар Самуил. В покрайнините през лятото на 1014 година се води историческата Беласишка борба, в която Самуил предвожда българските войски, разгромени от византийския император Василий II.

След края на борбата византийският император ослепява 14-хилядната пленена българска войска, като на всеки 100 души оставя по един едноок лидер. Цар Самуил съумява да избави живота си в тази борба, само че при гледката на хилядите слепци, завръщащи се у дома след два дни, издъхва.

Днес крепостта на цар Самуил и паркът е една от най-интересните и посещавани забележителности в цяла Южна България.
тагове цитадела цар самуил народен музей
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР