Парк с макети на исторически забележителности, наречен Търновград - духът

...
Парк с макети на исторически забележителности, наречен Търновград - духът
Коментари Харесай

Във Велико Търново се открива парк с макети на забележителности

Парк с макети на исторически забележителности, наименуван " Търновград - духът на хилядолетна история " ще бъде открит на следващия ден в подножието на крепостта " Царевец ", заяви общинската администрация на Велико Търново.

Инвестицията е на украински бизнесмени, които считат, че остарялата българска столица е най-подходящият град за основаването на първия в България туристически обект от този вид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Туристите ще могат да се допрян до емблематични български исторически и архитектурни шедьоври в мащаб
1 към 25.

Първоначално макетите ще са над 40. Сред изложените миниатюри ще бъде крепостта " Царевец ", монументът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът " Александър Невски ", постройката на Народното събрание в София, катедралата " Успение Богородично " във Варна, Античният спектакъл в Пловдив.

Макети на крепостта " Баба Вида ", Асеновата цитадела, Бачковския и Рилския манастир, паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър, известни естествени забележителности, също ще бъдат част от парка.

Инвеститорите са получили нужните позволения от съответните институции, а цялата процедура е съгласувана и утвърдена от Националния институт за недвижимо културно завещание.

Миниатюрите са направени по фотометрични заснемания и са точни копия на оригиналите. За изработката им са употребявани специфични маджарски и немски пластмаси, които са устойчиви на температури от минус 30 до плюс 45 градуса. Изработката на един макет е лишила приблизително от два до шест месеца, цитира създателите на плана уеб сайтът царевец.сом

Атракцията ще работи целогодишно, а за поддръжката й на този стадий се разкриват над 10 работни места, както и касиери и озеленители. Входната такса ще бъде 10 лв. за възрастни, а 5 лв. ще заплащат децата и учениците. Един път в месеца ще има свободен вход за пенсионери, инвалиди и хора в неравностойно състояние, осведоми уеб сайтът на общинското радио " Велико Търново ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР