Парк-паметник на българо-съветската дружба“ във Варна вече почти 40 години

...
Парк-паметник на българо-съветската дружба“ във Варна вече почти 40 години
Коментари Харесай

Парк-паметник на българо-съветската дружба във Варна - една отминала епоха


„ Парк-паметник на българо-съветската дружба “ във Варна към този момент съвсем 40 години се извисява внушително над Варна със своите 23 метра височина и 48 метра ширина.

Огромният паметник се е трансформирал в знак на една отминала ера. Той е издигнат през годините на социализма, с цел да символизира топлите връзки сред Русия и България. Това, което се издига над земята обаче надалеч не е всичко, градено на място по това време.

Под повърхността се крие голям лабиринт от тунели, разпростряли се на няколко равнища. Монументът е единствено върхът на скритите подземен пространства като бомбоубежище и други зали.
 Парк-паметник на българо-съветската дружба във Варна - една отминала ера Парк-паметник на българо-съветската дружба във Варна - една отминала ера / БГНЕС
Във вътрешността на могилата е обособена даже полева болница. Първата копка на градежа е през 1974 година. В продължение на 4 години с труда на 27 хиляди души са излети над 10 000 тона бетон дружно с 1000 тона арматура. Към голямата структура водят 301 стъпала. След построяването 180 прожектора осветяват паметника. В бронзов куб под арката пък непрекъснато гори безконечен огън. Склоновете на хълма са залесени с 20 хиляди декоративни дървета и шубраци, символизиращи падналите руски войни.

Автори на плана са скулптурите Евгени Брамов и Альоша Кафеджийски, които дружно с проектант Камен Горанов основават и скулптурния отбор на паметника.

Той включва общо 7 човешки фигури с растеж над 11 метра. На едното крило са изобразени майки, които посрещат руски бойци, показани на другото крило на монумента. В средата на паметника с големи букви е изписано посланието „ Дружба от епохи за епохи “. Монументът действа като подобен до 1989 година, когато идва краят на социалистическия режим. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР