Пържените картофи са любими почти на всеки човек. Те не

...
Пържените картофи са любими почти на всеки човек. Те не
Коментари Харесай

Любопитни факти за пържени картофки

Пържените картофи са обичани съвсем на всеки човек. Те не са откритие на индустриалната ера, както се счита нормално, а са се появили доста по-рано, осведоми ДАРИК.

Много дълго време французи и белгийци са водели спор за шампионата. Французите са почнали да пържат картофи на лентички под мостовете на Сена в годините на Великата френска гражданска война. Около 1789 година картофките се наричали Pommes Pont-Neuf - " картофи от моста Пон Ньоф ", на името на най-стария парижки мост.

Победата в този спор обаче печелят белгийците благодарение на остарял фамилен документ. Той потвърждава, че бедните жители на региона към река Маас още през XVII век са пържели картофи, нарязани на продълговати части.



И още любопитни обстоятелства за  пържените картофки:

Официалният международен връх за ястие на пържени картофи е 2 кг за 6 минути.Около 7% от картофите, отглеждани в Съединени американски щати, свършват в хартиените пликчета на заведенията за хранене " Макдоналдс ".

Британските магазини за риба с пържени картофи продават над 247 млн. порции риба с пържени картофки на година. Това значи, че се продават съвсем по осем порции всяка секунда.

Най-ранното документално споменаване на пържени картофи е в творбата " Повест за два града " от Чарлз Дикенс (1859 г.), където той приказва за " тънки части картофи ".

80% от хората в света имат в хладилниците си най-малко един плик със замразени картофи.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР