Парите за земеделците в новия бюджет са с 500 млн.

...
Парите за земеделците в новия бюджет са с 500 млн.
Коментари Харесай

Асен Василев: Парите за земеделците в новия бюджет са с 500 млн. лв. повече от 2023 г.

Парите за земеделците в новия бюджет са с 500 млн. лева повече от тези, които получиха през 2023 година, сподели министър Асен Василев в отговор на предложение, направено от „ Българска социалистическа партия за България “, за национални ограничения за поддръжка на земеделските производители по отношение на войната в Украйна.

Предложението планува 422 млн. лева за политиката за обезпечаване на поддръжка на земеделските стопани по национални ограничения и за компенсиране на нарасналите цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна отбрана, горива и торове. То бе отхвърлено в пленарна зала с 58 гласа „ за “, 63 – „ срещу “ и 62 – „ въздържал се “, съобщи Българска телеграфна агенция.

В поддръжка на предлагането изявления направиха Даниел Петров от „ Възраждане “, Ализан Яхова от Движение за права и свободи, както и Десислава Танева от ГЕРБ-СДС.

Министър Василев уточни, че и от ГЕРБ, и от Движение за права и свободи също са желали да има национални дотации. Той означи, че 2021 година общите дотации, български и европейски, за земеделието са 2,440 милиарда лева През 2022 година бяха вдигнати на 3,086 милиарда лева, а през 2023 година - на 3,603 милиарда лева За следващата година е планувано нарастване на общите дотации - национални и европейски, до 4,108 милиарда лева, т.е. 505 млн. лева повече, съобщи Василев.

Ако решите, че желаете да свалим финансирането на Стратегическия проект на 15% и да ги отделим като национални ограничения, няма проблем, сумата апропо ще бъде по-голяма от тази, която вие оферирате. Проблемът е, че в случай че в този момент го създадем в бюджета, че националните ограничения са до юни, до момента в който подобен проблем с финансирането по Стратегическия проект нямаме.

Винаги можем да вземем финансирането по Стратегическия проект и да го пренасочим по национални ограничения, обясни министър Василев. По думите му в случай че парите се пренасочат към национални ограничения, не е ясно дали действително ще стигнат до земеделците.

Иван Иванов показа предлагането на левицата. Той означи, че със започването на войната в Украйна Европейска комисия към този момент на два пъти позволява страните членки да подкрепят своите аграрни производители с национални средства за превъзмогване на нездравословните последици от войната в Украйна. За тази година и за предходната година размерите бяха извънредно съществени и те значително оставиха бранша витален, уточни той.

За първи път в бюджет 2024 година сходна държавна помощ няма. Всички аграрни производители сега са извънредно обезпокоени, войната в Украйна продължава, не се знае по какъв начин това ще се отрази в допълнение на цените на торове, препарати и надлежно е обикновено и разумно в тази обстановка Народно събрание да застане зад нашите аграрни производители, моли депутатът.

Парламентът гласоподаваха бюджета на земеделското министерство, в който плануваните доходи са в размер на 204 386 000 лева Текущите разноски са планувани в размер на 303 743 700 лева, финансовите - 29 300 000 лева
Предвидените бюджетни взаимоотношения прехвърляния от централния бюджет са в размер на 173 936 200 лева Българска социалистическа партия желаеха и повече пари за Селскостопанска академия в размер на 63 909 000 лева вместо плануваните 53 млн. лева, само че предлагането бе отхвърлено.

Поискано бе и нарастване на разноските за личен състав за организациите „ Рибарство и аквакултури “, ИА „ Борба с градушките “ и Българска организация за сигурност на храните, само че предлагането не бе признато. Кръстьо Врачев от левицата настоя, че средствата за личен състав в министерството на земеделието следва да бъдат увеличени с 44 млн. лева, с цел да се обезпечи 20 % нарастване на заплатите за личния състав, работещ на терен, само че предлагането не бе признато.

Разчетите за Държавен фонд „ Земеделие “ плануват доходи, помощи и дарения в размер на 3 000 000 лева, разноски в размер на 528 807 900 лева и бюджетни взаимоотношения от 495 832 500 лева За политика на Министерство на земеделието и храните в региона на земеделието в селските региони са планувани 495 832 500 лева, а за рибарството и аквакултури - 433 000 лв..

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР