Парите за земеделие идват не само от субсидии и по

...
Парите за земеделие идват не само от субсидии и по
Коментари Харесай

ББР и фонд дават милиони за умно земеделие

Парите за земеделие идват освен от дотации и по Програмата за развиване на селските региони. Агросекторът може да усвоява средства и от два финансови донора, които са под шапката на Министерството на нововъведенията и растежа. Това разгласи в Пловдив отрасловият министър Александър Пулев. Той и земеделският министър Явор Гечев участваха на конференция  Digital4Agro с фокус върху прецизното и интелигентно земеделие „ Поглед в бъдещето “.



Сегментът на селското стопанство е най-ключов за нововъведенията и растежа. IT и земеделието би трябвало да станат общо ядро, а ние да намерим верните финансови принадлежности по отношение на него. През Българската банка за развиване и Фонда на фондовете имаме стотици милиони левове за нововъведения. Във Фонда на фондовете се ръководят към 2 милиарда лева запас главно от структурните фондове на Европейски Съюз, само че има и присъединяване от страна на страната. Основните посоки са две. Около 80% от средствата са за непосредствено кредитиране, другите 20% са с фокус върху дялови вложения. И по двете посоки може да се кандидатства за високотехнологични нововъведения в земеделието. Има особено създаден артикул за земеделие при дребните и междинните предприятия с опция за кредитиране до 2 млн. лева при облекчени условия.

Министър Пулев посочи, че главният фокус за земеделския бранш е сегментът „ дялови вложения “, където има пет фонда, които разрешават директна инвестиция в капитала на сдружението. Става въпрос за запас от 250 млн. лева, от който започващи компании могат да получат вложения в размер до 2 млн. лева

По отношение на опциите от ББР министърът уточни, че за бранш „ Земеделие “ има профилирани артикули за лизинг и покупка на всевъзможен тип техника на доста положителни условия за период от 8 години, който е нехарактерен за комерсиалните банки. „ Това е дълъг период, с който банката цели да подкрепи бизнеса във високорисковите сегменти “, акцентира министърът на нововъведенията.

Александър Пулев обърна внимание и на световните трендове във връзка с плануваните вложения за нововъведения в селското стопанство, земеделието и хранителната промишленост. Той изнесе данни за повишение на вложенията в размер от 15 милиарда $ - растеж от три пъти до 2025 година Очаква се до 4 пъти да набъбнат и разноските за технологии с изкуствен интелект - от 1 милиарда $ през 2020 година до 4 милиарда $ през 2026 година До 4,5 милиарда $ се чака да доближи и най-бързо развиващият се софтуерен сегмент на селското стопанство - мониторингът посредством потреблението на така наречен интернет на нещата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР