Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече

...
Парите за здраве в бюджета за 2022 г. са вече
Коментари Харесай

Управляващите с амбиция да променят модела на финансиране в здравеопазването

Парите за здраве в бюджета за 2022 година са към този момент 5,8% от Брутният вътрешен продукт. Това съобщи пред БНР ръководителят на парламентарната комисия по опазване на здравето Антон Тонев от Политическа партия.

Той разясни, че в този % има огромни суми, свързани с преодоляването на Коронавирус рецесията, само че задачата на обединението ще бъде в границите на тези проценти да се аргументират политики за възстановяване на качеството на опазването на здравето, тъй че този % да бъде непокътнат отсега нататък и да няма подчинение от него.

Тонев уточни, че интензивно се разисква моделът на диагностично обвързваните групи - дали да се вкара подготвен работещ модел от друга страна, или да се направи компилация от няколко модела с оглед потребностите на българския пазар.

Той заявява упоритост в границите на мандата на обединението да се смени моделът на финансиране - от клинични пътеки към диагностично-свързани групи или някаква трансформация на модела на диагностично-свързаните групи.

Според него по този метод пациентът ще бъде по-добре и навременно обгрижван, без закъснение в лекуването на съпътстващите болести - при една водеща и няколко съпътстващи диагнози ще се получава финансиране за лекуване на всички тези болести.
 Болниците да не са търговски сдружения, разискват Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България Обновена
Болниците да не са търговски сдружения, разискват Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, Демократична България

Клиничните пътеки да не отпадат като механизъм за надзор на качеството

Тонев означи смисъла на две " контролни точки " през актуалната година - актуализацията на бюджета юни-юли и преразпределението на финансовите потоци на НЗОК през септември. По негови думи с тези две контролни точки ще бъдем съответни на обстановката.

Идеята, към която сме се обединили, е да има заслужено повишаване на огромна част от клиничните пътеки с избрани цели, да вземем за пример майчино и детско опазване на здравето, уточни той.

Тонев съобщи, че когато НЗОК дава огромен брой хоспитализации, само че те не бъдат усвоени, тези пари не постъпват в болничната система . При по-високи цени на пътеките, даже с по-малко хоспитализации нарастването успявало да стигне до болничната система.

По негови думи с въвеждането на новите правила за продажба на ток на тържищата в България и въвеждането на дълготрайни контракти за закупуване на електрическа енергия лечебните заведения ще могат по-добре да възнамеряват разноските си, с цел да няма разтърсвания.
 Спор за парите за здраве и дали се вършат промени Обновена
Спор за парите за здраве и дали се вършат промени

Бюджетът на НЗОК бил оптимистичен във връзка с приходите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР