Парите за заплатите в градския транспорт зависят от правителството и

...
Парите за заплатите в градския транспорт зависят от правителството и
Коментари Харесай

Ваня Григорова: Парите за заплатите в градския транспорт зависят от правителството и парламента

Парите за заплатите в градския превоз зависят от държавното управление и Народното събрание. Това съобщи Ваня Григорова, общински консултант от групата на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България ". Тя разяснява това, след извършеното съвещание на Постоянната комисия по превоз и пътна сигурност, на която е член. На него беше разискван бюджетът за градски превоз - Икономическата рамка на публичния превоз в София за 2024 година, в който се очакваше да бъдат заложени средствата за нарастване на заплатите на заетите в публичния транспорт. Според вносителите, макар записания недостиг от близо 16 млн. лева рамката е уравновесена, защото се чака държавното управление да отпусне нужните спомагателни средства. Председателят на комисията Иван Таков настоя заместник-кметът по финанси и опазване на здравето да подсигурява, че този бюджет ще бъде обезпечен от Столична община, ако Народното събрание не гласоподава защитата на метрото да бъде поета от страната и по този метод да се освободят средства за растеж на възнагражденията.

Ваня Григорова обърна внимание, че успоредното разглеждане на сборния бюджет на Следствен отдел към окръжна прокуратура и икономическата рамка е добра процедура, само че към момента общинските съветници не разполагат с цялостната картина. " Необяснимо е за какво в рамката не са написани разноските на сдруженията по обособени пера като заплати, горива, материали, аварийни елементи, сподели тя. - Орязването на тази информация поражда опасения, че средствата за трудови хонорари не обезпечават заплатите за позиции, които все още са вакантни. Съществува и риск да са орязани средства за амортизации, което няма да разреши на сдруженията да обезпечат закупуването на превозен състав да вземем за пример ".

Поради повишеното през последната седмица напрежение сред работещите в " Метрополитен " ЕАД на съвещанието на комисията беше изслушан изпълнителният шеф на сдружението проф. Братоев, който даде информация за хода на договарянията със синдикалните организации за разпределението на средствата за нарастване на трудовите хонорари. Ваня Григорова показа пред комисията данни за другите съществени заплати в границите на една служба, които стигат съвсем до 1000 лева при машинистите. Представените графики разкриха по какъв начин ще се задълбочат разликите при нарастване на заплатите с по 15% за всички заети и по какъв начин ще се сближат те, в случай че нарастването при най-ниските хонорари е по-интензивно.

" Решение на Комисията за отбрана от дискриминация от 2019 година по тъжба на 55 чиновници против техния шеф осъжда практиката да се дефинират разнообразни съществени хонорари за една и съща служба, напомни Ваня Григорова. - В същия документ е представено и решение на Върховен административен съд от 2012 година, който още веднъж афишира тази процедура за противозаконна. Смятам, че Столичният общински съвет следва да вземе решение, с което да даде избран небосвод за нулиране на тези разлики в границите на идващите 4-5 нараствания, с цел да не рискуваме общинско сдружение и ние като принципал да бъдем съдени за противозаконни, дискриминационни практики ".

Председателят на Федерация на транспортните служащи към КТ " Подкрепа " Иван Кирилов разказа договарянията, водени досега, като поддържа настояванията за по-справедливо систематизиране на средствата за заплати. Според него, през последните две седмици са прегледани няколко разновидността за уравновесяване на главните хонорари, като заявява подготвеност договарянията да продължат и в идващите дни, само че настоя СОС да се намеси, ако консенсус не бъде реализиран. Той съобщи, че е неприемливо да няма повече нараствания на заплатите в " Метрополитен " ЕАД, още повече че второ такова следва да има за всички транспортни сдружения още през актуалната година. Тази негова реакция беше в отговор на изказванието на заместник-председателя на комисията Андрей Зографски, който акцентира, че тези средства ще бъдат обезпечени мъчно и евентуално спомагателни пари за нараствания няма да има, заради което би трябвало да се употребяват оптимално дейно за доближаване на заплатите.

" Ще продължаваме да следим дали ще бъдат обезпечени всички нужни средства за действие на градския превоз и нарастване на заплатите в транспортните сдружения както през икономическата рамка, по този начин и през сборния бюджет на Столична община. Следващата седмица следва второ разискване на рамката в комисия и гласоподаване на сесия в СОС. Ако до края на актуалната седмица синдикалните организации в " Метрополитен " ЕАД не реализиран единодушие за разпределението на средствата, тъй че да се редуцират доста разликите в границите на една и съща специалност, като общински съветници ще би трябвало да се намесим и да подсигуряваме, че в избран период тази диференциация ще се нулира. Общинските сдружения и предприятия би трябвало и ще са образец за всички останали работодатели ", съобщи Ваня Григорова.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР