Парите за още два хеликоптера са осигурени в бюджета за

...
Парите за още два хеликоптера са осигурени в бюджета за
Коментари Харесай

На първа линия: С над 20 операции по транспортиране на пациенти в медицински хеликоптер

Парите за още два хеликоптера са обезпечени в бюджета за следващата година, съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков.

По-рано през днешния ден министър председателят Денков връчи на първите водачи на въздушните коли за спешна помощ лицензите за хвърчене.

С над 20 интервенции по превозване на пациенти в медицински хеликоптер - Васил Вълков още веднъж ще е на първа линия.

„ За да се стигне да се вдигне въздухоплавателно средство - значи обстановката е доста тежка. Специфичното е времето за реакция. Трябва да е оптимално малко “, споделя той.

Вълков е летял с хеликоптерите на към този момент закритата частна компания за незабавна помощ по въздуха. От 2019 година България няма вертолет за медицински цели.

„ Бяхме въвлечени в това още с предната компания и в този момент ни е като идея. Може би е добра идея за края на кариерата ни отново да стартираме “, разяснява Васил Вълков.

Организацията по прелитането ще се реализира в средата на януари 2024 година

Той и негови сътрудници получиха лицензите си за дееспособност. В системата ще работят 36 водачи. В началото полетите ще са единствено денем.

„ Такива са разпоредбите в Европа. Когато има нов лицензиран оператор и водачи, би трябвало да натрупат съответния опит. И се надявам 2025 - 2026 системата да може да работи и през нощта “, разяснява транспортният министър Георги Гвоздейков.

Въздушните коли за спешна помощ ще бъдат ситуирани в шест точки на страната. Така превозът ще е в границите на по този начин наречения " златен час ".

До построяването на базите, първият медицински хеликоптер ще се съхранява вхангар.

Първата машина  се чака през януари. Предстоят образования и на медиците за работа по време на избавителен полет.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР