Парите за образование никога не стигат, но и никога не

...
Парите за образование никога не стигат, но и никога не
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование

„ Парите за обучение в никакъв случай не стигат, само че и в никакъв случай не е имало толкоз огромно нарастване – те са над половин милиард. Без да считаме европейските средства, които също ще бъдат на по-голяма стойност през идната година. “
Това съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев през днешния ден в Плевен. Той откри осъвременена лаборатория за надзор на качеството на храни и питиета в плевенската Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии „ Луи Пастьор “. Лабораторията е осъвременена по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, модул „ Модернизиране на системата на професионалното обучение “.
Министърът добави, че 360 млн. лева от бюджета за образованието ще отидат за хонорари на учителите , а 50 млн. лева - за заплащане на педагогическия личен състав. Близо 40 млн. лева ще отидат за висшите учебни заведения.
„ Десетилетия наред имахме изоставащи заплати в образованието. Това докара до демотивиране на учителите и до по-ниски тласъци за привличане на положителни фрагменти в тази специалност. Изправени сме пред предизвикването да обезпечим системата на образованието с положителни експерти и да мотивираме най-хубавите възпитаници да се насочат към тази специалност. За идната година имаме малко повече средства и за материалната база, която е вторият най-съществен фактор за положителното обучение. Заделени са средства и за ремонт на учебните общежития. Увеличили сме и парите за всекидневен превоз на възпитаници до професионални гимназии “, сподели още Министър Вълчев.
След обяд той и специалисти от министерството имаха в Плевен среща с началници и специалисти от Регионалните ръководства на образованието от административните области Видин, Враца, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана и Плевен.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР