Парите за НЗОК за 2020 г. показва един балансиран бюджет,

...
Парите за НЗОК за 2020 г. показва един балансиран бюджет,
Коментари Харесай

Икономист: При правилно разпределение на средствата за здраве, биха останали пари и за увеличение на заплати

Парите за НЗОК за 2020 година демонстрира един уравновесен бюджет, в който е планувано нарастване с 10%. Това ще разреши да се покрият повече медицински действия, а и да се покачат заплатите на медицинския личен състав. Това съобщи някогашният ръководител на Българския лекарски съюз доцент Андрей Кехайов в шредаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

``
реклама

Думите му са във връзка предварителните планове на Министерство на финансите в Бюджет 2020 за опазване на здравето и дали ресурсът ще разреши да се създадат промени в бранша. Бюджетът ще разреши да няма липса на фрагменти в едни специалности и да не доплащат доста пациентите за пътеки, които не са задоволително финансирани, сподели здравният икономист Аркади Шарков.

Големият въпрос в тази ситуация е дали ще имаме опция да разходваме дейно здравния запас. Заложените параметри на бюджета разрешават да имаме добър достъп до опазване на здравето, счита Кехайов.

По думите му най-важно е БЛС и Министерство на здравеопазването да балансират тези средства към главния пакет действия. Ако средствата бъдат разпределени лобистки няма да помогне на системата да бъде устойчива през идната година, акцентира Андрей Кехайов.

„ Ако в една болница има задоволително клинични пътеки и пациенти, които ги употребяват, цените няма да има трус в системата “, добави Шарков.

„ Имаме действително нарастване на средствата. Въпросът е дали тези пари ще са задоволително. Смятам, че при вярно систематизиране на средствата, биха останали средства и за нарастване на заплатите на личния състав на лечебните заведения “, уверен е доцент Кехайов.

„ Очевидно този модел изчерпа своите благоприятни условия. Необходимо е да се регистрира демографския индикатор, човешките запаси и здравните индикатори в страната. Има нужда от структурни промени в лечебните заведения в страната. Необходимо е да се създадат реалистични стъпки още през идната година “, очерта значимите точки някогашният ръководител на БЛС. По думите му е необходим засилен надзор на ресурсите в системата.

„ Желание и политическа воля има. Проблеми има, би трябвало да има необятен политически консенсус, с цел да се върви в вярната посока “, сподели още Шарков.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР