Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Добавката

...
Парите за добавките и увеличението на пенсиите са осигурени. Добавката
Коментари Харесай

Гълъб Донев: С добавката минималната пенсия ще стане 420 лв.

Парите за добавките и нарастването на пенсиите са обезпечени. Добавката от 120 лева към пенсиите за октомври, ноември и декември е обезпечена. Това зави в ефира на министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев.

Той беше безапелационен, че няма риск актуализацията на парите за възрастни да не се случи през декември, както е планувано в бюджета. " Направените промени за преизчисляването на пенсиите влизат трайно, тъй като са в Кодекса за обществено обезпечаване и не са обвързани с Бюджет 2021. С добавката минималната пенсия ще стане 420 лева, само че когато влезе преизчисляването от 25 декември, тя ще бъде 370 лева ", посочи Донев. 

По думите му, актуализацията е по този начин пресметната, че в случай че от 1 януари има антикризисни добавки към пенсиите, да се получи почти балансиране на тези 120 лева " При повдигане на минималните размери на пенсиите, без да се съблюдават правилата, които са заложени в Кодекса за обществено обезпечаване, се получава компресиране на размерите на пенсиите. Така минималните догонват междинните ", изясни общественият министър. 

Относно рецензията, че преизчисляването на пенсиите не е работа на служебния кабинет, той съобщи, че са влезнали в ръководството със поръчка за повишение на приходите на възрастните хора. Според него, в случай че беше образувано постоянно държавно управление, то е можело да предложи различен вид за преизчисляване.

Донев посочи, че на 24 хиляди души пенсиите са лимитирани от тавана. " Същевременно към момента има пенсионери, чиито приходи са под прага на беднотия. Работещите дами в майчинство още от октомври ще получат нарастването за втората година. Промяната няма да бъде единствено до края на годината, а ще залегне трайно ", сподели той.  

Министърът уточни още, че за юни и юли на бизнеса са изплатени 120 млн. лева по мярката 60/40, като парите за август следва да се преведат. Той добави, че се чака тласъкът да продължи да работи най-малко до края на годината. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР