Парите ще отидат за поставянето на паметника му пред Народния

...
Парите ще отидат за поставянето на паметника му пред Народния
Коментари Харесай

Продават на търг колекцията на Ламбо


Парите ще отидат за слагането на паметника му пред Народния спектакъл

Търг с скъпи предмети, движимости, фотоси, медали, костюми и икони от персоналната сбирка на Стефан Данаилов прави наследникът му Владимир Данаилов, в лицето на своята майка актрисата Ирен Кривошиева.

В момента се обмисля дали датата за търга да е на 9 декември - рождения ден на починалия артист, или на 27 ноември, когато се навършват четири години от кончината му. С идеята се е заело съдружие „ Осем - има смисъл “ в лицето на фотографката Кайя Христова и актрисата Ирен Кривошиева. Причината извънредно забавните предмети да бъдат изложени на показ не е, че наследниците на Ламбо страдат от липса на средства, а с цел да могат със събраната сума да стартират процедура по създаване монумент на артиста в градинката пред Народния спектакъл.

Легендата на българското кино и спектакъл умря на 76-годишна възраст на 27 ноември 2019г. Според персоналното му наследство цялото завещание, в това число и движимостите от вкъщи му, станаха благосъстоятелност на сина му Владимир. Тъй като той живее и работи като лекар в Съединени американски щати, няма по какъв начин да движи организацията на търга и с това се е заела майка му Ирен. Преди две години Столичният общински съвет не позволи да има монумент на Данаилов пред Народния спектакъл, а даде единодушие той да е в софийския квартал „ Лозенец “, в, непосредственост до дома му, където артистът последно живееше.

Ирен обаче не бе съгласна с това решение и го апелира. Тя е твърдо решена да издейства място за статуята пред Народния спектакъл и с новата власт в лицето на кмета Васил Терзийски. „ Отдавна към този момент са определени и създателите на монумента, и всичко значимо по него - скулпторите Вежди Рашидов и Красимир Ангелов имат подготвен план и са в очакване да стартират работа по него “, сподели Кривошиева. „ В градинката на Народния спектакъл би трябвало да има монумент на Стефан Данаилов. Политиката не му попречи да бъде артист, а актьорството да бъде добър политик. Стефан Данаилов е сплотяваща фигура, обичаше всички и всичко . Над 20 души от Народния спектакъл са се подписали за построяването на подобен монумент, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова даде обещание да се заеме със случая. “ Това съобщи в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов “ по Българска национална телевизия Кривошиева.

Актрисата повече от две години се бори да има монумент пред Народния спектакъл на обичания й мъж. Ирен даже направи подписка с това искане, която бе връчена на някогашния началник на Народния спектакъл Мариус Донкин.

„ Идеята за монумент на Ламбо пристигна непринудено, не е персонално отношение “, добави Ирен Кривошиева. По думите й обичта в последно време като възприятие е избягала. Според Ирен Кривошиева тя е движещата мощ. „ Това е основата на всички проблеми, неналичието на обич към всички и всичко “, добави актрисата. Идеята за монумент на Ламбо не е на Ирен Кривошиева, а на нейния наследник - Владимир, който бе до татко си в последните му сложни дни. Стана и негов главен правоприемник, написа България Днес.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР