Парите са за деца с редки генетични заболяванияНад 2 720

...
Парите са за деца с редки генетични заболяванияНад 2 720
Коментари Харесай

Над 2,72 млн. лева събра Българската Коледа

Парите са за деца с редки генетични болести

Над 2 720 000 лв. е събрала до момента тазгодишната акция на “Българската Коледа ”. Парите ще отидат за лекуване на деца с редки генетични болести и закупуване на болнична инсталация. Освен даренията по банковата сметка на самодейността десетки хиляди българи с положителни сърца пращат есемеси на номер 1117 или подаряват с гласово позвъняване на 0900 1117. С левчетата си хората от ноември към този момент са обезпечили 350 хиляди лева за децата в потребност.

Кампанията продължава през цялата година, напомня 24 часа.

Ехограф със секторен, линеарен и конвексен трансдюсер ще бъде закупен с част от средствата за клиниката по педиатрия на УМБАЛ “Александровска ” в София, където се лекуват деца с муковисцидоза, имунен недостиг и с интерстициални белодробни болести, както и такива с бронхиолити - най-честата причина за хоспитализация на кърмачета. Лекарите в клиниката даже към този момент са минали образование за работа с новия уред, който ще разреши диагностиката на бебетата, без те да бъдат облъчвани с радиация.

Клиниката се нуждае и от два монитора за следене на главните витални процеси и два пулсоксиметъра за бебетата с изразена дихателна непълнота.

“Българската Коледа ” ще закупи и препарата CellCept, с който се лекуват деца с нефротичен синдром, както и ентералните храни на деца с муковисцидоза, болест на Крон, нервнодегенеративни болести. Цената им е висока и

не се покрива от здравната каса

Отделно се възнамерява пазаруването и на манометър за хранопровод и манометър за назален канал за дребните пациенти на Втора детска клиника на УМБАЛ “Св. Марина ” във Варна. Средства от донорите ще обезпечат и полифункционални монитори за неонатологиите в страната, уред за ЕМГ за плевенската педиатрия и друга жизненоважна инсталация.

Над 20 известни български артисти и артисти се включиха в 20-ия концерт на “Българската Коледа ” точно на Рождество в Народния спектакъл. В публиката бяха президентът Румен Радев, под чийто патронаж се организира акцията, със брачната половинка си, зам.-председателите на Народното събрание Кристиан Вигенин и Надежда Самарджиева, министри. Началото на концерта даде Миро, близо 3 часа се редуваха прочувствени осъществявания, а на сцената със своите персонални истории излязоха някои от тези, на които “Българската Коледа ” е помогнала.

“Проблемите нямат нищо общо с фантазиите. И Меси, и Роналдо имат проблеми, само че са едни от най-хубавите в света ”,

обърна се към публиката 20-годишната Мина Кузманова, която с помощта на донорите през годините към този момент усъвършенства двигателното си заболяване. Сега Мина се движи с помощно средство без непозната интервенция, следва национална сигурност, има блог и мечтае за лична благотворителна самодейност.

Как даренията за “Българската Коледа ” оказват помощ на децата в потребност, описа и 28-годишният Кристиян Григоров от Етрополе. Като дребен е диагностициран с чупливи кости и слепота. През 2008 година се включва за първи път в самодейността и получава помощ за лекуването на костите си. Заедно с Димитър Атанасов той изпя “Малка моя Коледа ” и описа по какъв начин макар болестта си се занимава с публицистика и музика, има опит като редактор на аудиокниги и е един от основателите на кариерния център за младежи с увреждания “Jamba – хъб на опциите ”.

3 070 000 лв. беше събраната сума предходната година, която е и рекордна за самодейността. С нея през 2022-а бяха подкрепени 517 деца с близо милион лв., а с останалите бе закупена инсталация за 22 лечебни заведения в страната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР