Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени

...
Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени

Парите от Плана за възобновяване и резистентност не са застрашени по никакъв метод. Смятам, че той взе всички най-хубави практики от другите страни и беше оповестен в точния момент. От договарянията ни с Европейска комисия зависи дали той ще бъде импортиран в идващите 2-3 месеца. Това съобщи пред вицепремиерът по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов.

" Получихме " зелена светлина " от българска страна. Има още един-два отворени въпроса. Чухме доста внезапен звук от европейските институции, които споделят: " Добре. Разбираме, че ще се наложи длъжностен кабинет да го внесе, само че ние желаеме вие, като длъжностен кабинет да се наемете с ясни дати и визия за декарбонизацията на стопанската система ". Тя би трябвало се създаде, тъй като не е направено от години ", изясни той.

Според Пеканов не би трябвало да има закъснение за влизането на България в еврозоната.

" Това е нещо, което ще се случи в бъдещето, към момента не е ясно в кой миг, само че всички стъпки, които би трябвало да се вършат, с цел да сме механически готови, не преставам да считам, че би трябвало да се вършат. Хората би трябвало да са осведомени - има изгоди, има и негативи. Не считам че така наречен " дългов риск " е обвързван с приемането на еврото, а с националните решения в идващите години ", сподели още вицепремиерът.

Пеканов добави, че на предстоящ постоянен кабинет му следва да избере точния миг за влизане в еврозоната и той е доста значим.

" Високите равнища на инфлация през лятото бяха предстоящи. Те вървят дружно с икономическото възобновяване. В момента България е с исторически ниски равнища на безработица, когато това се случва, очевидно стопанската система се движи добре и има напън цените да се повишават. Освен това идва и огромният напън на цените в енергетиката, които, да, у нас се повишават, само че това се случва и на международните пазари ", разясни вицепремиерът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР