Парите на света зависят от най-стария език за програмиране(снимка: CC0

...
Парите на света зависят от най-стария език за програмиране(снимка: CC0
Коментари Харесай

Софтуер, написан на древен език, управлява финансите на света


Парите на света зависят от най-стария език за програмиране
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки ден банкови транзакции на стойност трилиони щатски долари се обработват от стратегии, написани на античния език COBOL. Светът към момента е подвластен от този език за програмиране, макар че от дълго време никой не написа на него и към този момент не останаха експерти, които да го владеят.

Езикът за програмиране COBOL се оказва към момента авторитетен, макар че неотдавна навърши 64 години. Появил се за първи път през 1959 година, той към момента е в основата на банковите стратегии, които обработват парични преводи на стойност трилиони долари, отбелязва PC Mag в обява по тематиката.

Това е същински проблем в актуалния свят, защото COBOL (Common Business Oriented Language) се смята за стар. Нито учебните заведения, нито университетите, нито онлайн просветителните услуги считат за належащо да го преподават, изключително когато съществуват по-модерни C, C++ и изключително Python.
още по темата
В класацията на най-популярните езици за програмиране COBOL се подрежда на 22-ро място. През август 2023 година той беше на 15-о място. Python решително държи първото място повече от две години.

И въпреки всичко, съгласно статистика на Международния вестник за напреднали проучвания в науката, връзките и технологиите (IJARSCT), до ден сегашен 43% от всички банкови системи към момента употребяват COBOL.

Банковата система на Съединени американски щати е най-силно подвластна от този позабравен език за програмиране – 95% от цялата активност на банкоматите в страната се обработват от програмен продукт, написан на COBOL. Ситуацията не е доста по-добра с персоналните транзакции на американците с кредитни карти – стратегиите на COBOL обработват 80% от тях.

COBOL е толкоз остарял, колкото и множеството програмисти, които го пишат. Той даже е надживял един от своите основатели. През лятото на 2017 година в Съединени американски щати умря Жан Е. Самет, инженер от IBM, съавтор на COBOL и първата жена-президент на Асоциацията на изчислителните машини на Съединени американски щати.

И освен финансите

Проблемът със зависимостта на света от COBOL се усложнява от обстоятелството, че антични стратегии, написани на този език, се употребяват освен от компании от банковия бранш на международната стопанска система. Много постоянно подобен програмен продукт се употребява да вземем за пример в обществената сфера.

През пролетта на 2020 година, когато пандемията от ковид удари света, се оказа, че софтуерът в американската работа по заетостта също е написан на COBOL и е толкоз остарял, че не можеше да се оправи с актуалните условия.

Софтуер, написан на COBOL, може да се откри и в автомобилната, застрахователната и здравната промишленост. Дори някои държавни управления не престават да употребяват такива помощни стратегии.

Два метода за справяне с казуса

Изглежда, че има два явни метода за решение на казуса – харчете пари и време за писане и внедряване на стратегии, идентични по своите благоприятни условия, само че на модерни езици, или обучавайте експерти на езика COBOL. Но нито един от тях към момента не работи.

Езиците за програмиране, с някои изключения, са сложни за научаване, само че COBOL може да даде солидна преднина на разработчиците. Програмирането на COBOL е мъчно, просто тъй като би трябвало да пишете доста пъти повече, в сравнение с в случай че пишете код на други езици. Синтаксисът на езика е претенциозен и негъвкав, а компилирането на кода лишава доста повече време в сравнение с неговите съперници. И защото към този момент никой не го учи, става все по-трудно да се намерят програмисти, които могат да работят и поддържат целия този код.

Друг проблем с COBOL е, че до момента в който някои езици непрестанно се развиват и усъвършенстват, адаптирайки се към актуалните действителности, той остава съвсем неизменен през последните 60 години. И поради обстоятелството, че съществува Python, прочут с доста ниската си преграда за нахлуване и привличане на ново потомство програмисти, тъй като е елементарен за научаване, COBOL към този момент не е забавен за никого.

В допълнение, всички модерни и известни езици за програмиране имат свои лични общности, където разработчиците споделят опит и могат да оказват помощ на сътрудниците си, в случай че имат усложнения при писането на програмен продукт. В случая с COBOL, заради неналичието на общественост и като цяло съществуването на дребен брой експерти, които го познават, постоянно няма към кого да се обърнете за помощ.

Опит за възкръсване

През пролетта на 2020 година беше изработен опит за възкръсване на общността на COBOL, тъй че да има повече хора в света, които да развиват от дълго време стар програмен продукт. IBM, чийто чиновник е в основата на COBOL, стартира да организира курсове за образование по него.

IBM не дава статистика за броя на програмистите, които са привлечени от опцията да учат и развиват античната технология, само че съдейки по обстоятелството, че актуалните учебни заведения за онлайн образование не предизвикват курсове по COBOL, изгбежда хората не се нуждаят или не се интересуват от този език за програмиране.

Курсовете на IBM по COBOL може да не са известни, защото компанията е подготвена да отърве света от софтуера, написан в него през август 2023 година, употребявайки съвременни технологии. IBM създаде софтуерен инструмент, основан на изкуствен интелект, който автоматизирано превежда кода на COBOL в Java. Това е четвъртият най-популярен език за програмиране в света измежду разработчиците, на второ място след Python, C и C++.

Проектът на IBM се назовава Watsonx Code Assistant. Според източници от компанията, услугата разрешава 80-90% от COBOL кода да бъде преведен на Java. Останалото би трябвало да се направи ръчно от програмисти, само че IBM работи върху възстановяване на опциите на Watsonx Code Assistant.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР