Парите на осигурените в частни универсални пенсионни фондове изгарят от

...
Парите на осигурените в частни универсални пенсионни фондове изгарят от
Коментари Харесай

Намаляват с 11 процента пенсиите на хиляди българи

Парите на обезпечените в частни универсални пенсионни фондове изгарят от инфлацията и вместо да обезпечават рентабилност действително губят покупателна мощ, написа, базирайки се на публични данни на Комисията за финансов контрол. Това е главната причина за дребния размер на вторите пенсии, които доста жители към този момент получават.

За хората, които се пенсионират през актуалната година, само че са обезпечени и в частен фонд, държавната пенсия се понижава с към 11%. Причината за това е, че през част от трудовия си стаж са били обезпечени и в частен фонд и част от осигуровките са влизали в него.

През годините този % на понижение на държавната пенсия ще пораства, тъй като по-дълъг интервал от трудовия си стаж излизащите в пенсия хора ще бъдат обезпечавани и в частен фонд.

След към седем години (през 2031 г.) понижението на държавната пенсия на обезпечените и в частен фонд ще бъде над 15%, а през 2036 година ще доближи 19%. След 2040 година понижението на държавната пенсия ще надвиши 20%, а след 2050 година ще се задържи на равнища към 25 на 100.

Затова всеки би трябвало да реши дали, в случай че получава две пенсии - държавна и от частен фонд, ще взима повече от една държавна. Ако човек получава минималната пенсия за стаж и възраст, няма да взима по-малка сума, поради това, че е обезпечен и в частен фонд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР