Парите, които внасяме като осигуровки, може да не стигнат за

...
Парите, които внасяме като осигуровки, може да не стигнат за
Коментари Харесай

Пенсионерите стават все повече, работещите – все по-малко

Парите, които внасяме като осигуровки, може да не стигнат за погашение на пенсиите и болничните. Това е един от рисковете, които специалистите от Национален осигурителен институт обрисуват.  Как наподобява обстановката в този момент? По калкулации на специалистите, сега 3-ма работещи устоят с вноските си 2-ма пенсионери. Прогнозата обаче е делът на възрастните да става все по-голям, за сметка на намаляващия брой интензивно работещи.

Според специалисти в пенсионната система България е в неповторима обстановка. Но с негативен знак. Защото при тези темпове на застаряване на популацията и при съществуващите правила и законодателство, на работещите и осигуряващи се българи ще им става все по-трудно да изкарват пенсиите на възрастните ни родители.  От общественото министерство обаче не видяха мотив за терзание.

Петър Петров работи като автомонтьор и има зад тила си 30-годишен трудов стаж. Притеснява се обаче, че  когато стигне до пенсия, няма да има кой да му я заплаща.

„ Още занапред няма хора, които да работят. Те са навънка множеството. До пенсия не мога да ви кажа дали ще стигнем ”, разяснява Петър Петров.

3 към 1 е съотношението на хората в трудоспособна възраст и пенсионерите. Така на 100 лица на възраст сред 15 и 64 година се падат 34 пенсионери. По-тревожна е обаче картината при осигуряващите се лица и пенсиите, които би трябвало да се платят.

„ В момента имаме към 3,2 млн. работещи и имаме към 2,2 млн. пенсионери. Съотношението не е  3 към 1. Не сме дори 2 към 1, а сме 1,5 към 1. Тази картина сега е неповторима. Няма в света такава обстановка – 3 милиона да обезпечават пенсиите на 2 милиона пенсионери ”, разяснява Иван Нейков, някогашен обществен министър и специалист.

Парите от осигуровки от ден на ден няма да доближават за покриването на пенсии, компенсации и помощи. Експерти на Национален осигурителен институт предизвестиха, че разноските на държавното публично обезпечаване ще са повече от приходите до 2070 година

„ В момента към 50 % от парите идват не от осигуровки, а от налози. Когато се дават обещание по-високи пенсии, този, който ги дава обещание, не мисли от къде ще откри парите. Трябва да го мисли след това някой различен ”, разяснява Иван Нейков.

Друг прочит на прогнозите в отчета направи общественият министър Деница Сачева.

„ Данните са много положителни. Все по-малка е зависимостта на ДОО от държавния бюджет. За тази година в бюджета 65% са от осигурителни вноски и към този миг 31% са средствата, които са преведени от държавния бюджет. Този отчет не споделя нищо ново, за което би трябвало да се тормозим ”, сподели министър Деница Сачева.

Тя увери, че по-високата минимална пенсия от следващата година и индексацията няма да навредят на стабилността на системата.

„ Ние към момента не сме разискали окончателния вид, по който ще стане индексацията, само че сме ги планували в държавния бюджет. Не харчим неразумно пари ”, съобщи Сачева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР