Парите, които трябва да отидат при българската държава, са текли

...
Парите, които трябва да отидат при българската държава, са текли
Коментари Харесай

Der Standard: Мафиотски схеми по българската граница

Парите, които би трябвало да отидат при българската страна, са текли в частни джобове
Замърсени с пестициди храни са влизали в Европейски Съюз, написа немското издание

При ръководството на някогашния министър председател Борисов контролът по източната граница с Турция е бил отчасти приватизиран. Замърсени с пестициди храни са влизали в Европейски Съюз, написа немското издание Der Standard.

Кафявият японски бръмбар и белокрилата плодова мушица не трябва да се позволяват в Европейски Съюз. Всеки ден към 2500 камиона, натоварени с плодове, зеленчуци и всевъзможни други артикули, минават през българо-турската граница Капитан Андреево към Европейски Съюз. Камионите първо се дезинфекцират, разтоварват се, стоките се ревизират, вземат се проби и по-късно още веднъж се товарят в камионите. Но макар че контролът е отговорност на БАБХ, тук години наред частни компании са печелили доста пари.

Фирмата Интерпред Еврологистик, представлявана от Размиг Чакърян, прочут още като “Ами ”, който има първокласни вили, обикаля с бронирани коли и е наел 40 охранители, през 2012 година си е подсигурила точно контракт за товаро-разтоварителна активност на камионите. Тогава службата за надзор на храните БАБХ е дала обекта чартърен на компания Интерпред Еврологистик, и по този начин една частна компания получава монопол от държавните органи.

Така парите, които би трябвало да отидат при българската страна, са потекли в частни джобове. МФ пресмята вредите от корупцията на границата на 2500 евро на час или съвсем 22 милиона евро годишно.

Според документите на някогашния зам.-министър на земеделието от “Продължаваме смяната ” Иван Христанов, инспекциите на камионите са продължавали приблизително по 6 минути, което не е задоволително за взимане на проби. Това значи, че единствено през 2020 година и 2021 година минимум 25 700 тона плодове и зеленчуци не са били вярно следени.

Кабинетът Петков съумява да върне контрола на храните назад в ръцете на страната. “Евролаб 2011 ” към този момент няма право да разтоварва. Но компанията заведе дело против страната и Върховният административен съд в началото отсъди в нейна изгода.

Съдебната система в България обаче се счита за подкопана - от ползите на частни лица и партии. Всемогъщият основен прокурор Иван Гешев, поддръжник на Борисов, може да насочи или анулира безусловно всяка процедура. Твърди се, че трите тъжби от “Евролаб 2011 ” са се озовали при ръководителя на Върховния съд Георги Чолаков, апетитен за един от хората на Гешев.

А държавното управление на Петков беше свалено от съдружния му сътрудник през юни, единствено след шест месеца в ръководството. Иван Христанов е уверен, че партията му “Продължаваме смяната ” е била прекомерно ефикасна против мафията и това е повода да се търси възобновяване на старите условия.

“Ние първи успяхме да премахнем тази незаконна конструкция и да осветлим системата ”, сподели Христанов, който желае да продължи да се бори, макар че е под полицейска защита и е имал смъртни закани.

Много неща, обаче, ще зависят от това кой ще пристигна на власт в България след изборите на 2 октомври и дали ще може да се сътвори самостоятелна правосъдна система.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР