Парите, които 300 000 наши гастарбайтери изпращат на роднините за

...
Парите, които 300 000 наши гастарбайтери изпращат на роднините за
Коментари Харесай

ДА БЯГАМЕ! Нашите гастарбайтери пестят по 4 бона на месец в Нидерландия

Парите, които 300 000 наши гастарбайтери изпращат на роднините за покриване на сметки и вложения в недвижима собственост, към момента остават най-стабилната задгранична инвестиция в България. А кинтите никак не са малко - в Нидерландия гастарбайтери турят настрани по 12 бона за 3 месеца работа.

Да стегнеш куфарите за гурбет и да контактуваш с околните си по вайбър, не е за всеки. Трябва да си подготвен на съществена смяна, доста да ти е писнало или да се намираш в невъзможност в родината си. Тежко е да си „ самичък измежду непознати “, само че очевидно не толкоз, колкото „ безпаричен измежду свои “. В голямата си част българите, избрали да изоставен родните си места, са отпътували точно поради безпаричие и липса на вероятност тук, написа " Марица ".

В десетилетието 2011-2021 година България публично е „ изпуснала “ 300 441 души в чужбина. Парите, които те изпращат на роднините за покриване на сметки и вложения в недвижима собственост, към момента остават най-стабилната задгранична инвестиция в България. 

Според националните статистики на разнообразни страни и съгласно Евростат, сега живеещите в Германия българи са над 390 000, в Испания са над 114 000 (неофициално са двойно повече), в Гърция и Италия - надлежно 69.5 хиляди и 49.2 хиляди. Обединеното кралство също е с огромна българска диаспора. Според формалните данни на британското държавно управление към септември 2021 година съвсем 331 хиляди българи са подали документи за статут, само че не всички ще го получат. 

Брекзит в Обединеното кралство в действителност много обърка пазара на работна мощ за чужденци. Оттогава несъмнено има  отлив към Острова, главният поток от българи е към Нидерландия, Германия, Испания, Италия, показва Руслан Тодоров, управител на „ Otto work force “ за България, Румъния и Хърватия. В тази организация дестинация №1 е Нидерландия. Изпращаме към 100 души всяка седмица, или годишно към 5000, дава ориентир мениджърът. А договорите са с друг период - има сезонни, за по три месеца, всекидневно са за шест с алтернатива за удължение. Според наши клиенти при неразточителен живот за тримесечие в Нидерландия могат да се спестят най-малко 6000 евро, споделя още Руслан Тодоров. 

Свободните работни места са най-вече в областта на логистиката и производството. Складовата работа не е нито сложна, нито тежка физическа и е подобаваща и за мъже, и за дами. Хубаво е претендентите да поназнайват британски, с цел да поддържат връзка пълноценно с шефовете и сътрудниците си. В Нидерландия всички приказват британски и за българите е доста по-лесно, в сравнение с в Германия да вземем за пример, където локалните избират немския, разяснява Тодоров. Часовата ставка за работа в логистични центрове и хранилища варира сред 10 и 12 евро нето.



За работа на поточни линии в производството заплащането е сходно и нормално става дума за хранително-вкусовата индустрия. Има обаче спомагателен бонус - предприятията дават пакети от създадената продукция на чиновниците си или най-малкото - продават им ги на супер понижени цени. Така разноските за храна падат много. В Амстердам да вземем за пример има огромен завод за месо, в който се трудят доста българи. Те постоянно получават такива пакети.  В месопреработвателните предприятия обаче има известно стеснение поради ниската температура - към 3-4 градуса, само че служащите са със особено облекло. 

Агенцията подкрепя кандидат-гурбетчиите по време на целия развой на релокация. Одобрените сами избират по какъв начин и по кое време да пътуват до непознатата страна, там пък получават подпомагане за настаняването. Квартирите, нормално къщи, са предопределени за шестима души, като кухнята е обща. Те се заплащат от българите по 120 евро на седмица. В тази сума обаче влизат всички режийни, тъй че не дължат нито цент повече. До работното си място пък могат да пътуват с велосипед - хем здравословно, хем прелестно. На място в Нидерландия има координатор, който спомага на българите от самото начало. А настрана от това и 24-часова телефонна линия, още веднъж на български.

БЪРЗА ПРОВЕРКА

Първо предписание при работа с посредническа организация е, че те не взимат комисиона за услугата си. Фирмите получават заплащане единствено и само от непознатите работодатели. Така че, в случай че някой ви изиска пари, с цел да „ задвижи документите “, това е машинация.

Документите пък при кандидатстване в чужбина в общия случай са доста малко - удостоверение за съдимост, персонална банкова сметка и документ за идентичност.

КОЙ КЪДЕ

Испания и Франция употребяват БГ служащи най-вече сезонно, за работа в селското стопанство. За там пътуват нискоквалифицирани хора, без характерно обучение, които са живели в дребни обитаеми места и знаят по какъв начин се бере грозде да вземем за пример.

Докато за Нидерландия и Германия хващат самолета нерядко и висшисти, които имат опция да заемат и мениджърски позиции. Ето за какво посредническите организации са въвели нова терминология - „ интернационалните чиновници “, което да размени „ гастарбайтери “.

От бакшиши в туризма се вадят по 1000 евро

Ако имате британски на положително равнище, можете да започнете сносно платена за нашите географски ширини работа. Круизните кораби към момента интензивно търсят чиновници, макар че сезонът им от дълго време стартира. В момента има свободни позиции за сервитьори в корабните заведения за хранене против 2500 евро на месец, стюарди за каютите и служащи за кухнята взимат също толкоз. Естествено, претендентите могат да разчитат на храна и настаняване на борда и също така на бакшиши, които съгласно организацията за набиране на личен състав са сред 600 и 1000 евро на месец. Готвач пък може да се пласира още по-добре. Месечната заплата за тази позиция е 5000 евро, демонстрира бърза информация из обявите на организациите.

Монтажник на тръби в Ротердам пък може да разчита на още по-добро възнаграждение - сред 5500 и 7000 евро, според от това дали е подготвен да поставя ексклузивен труд в събота. Иначе работното време е осем часа пет дни в седмицата. Надникът за един час е 40 лв., а за съботния ден - 50 лв.. Има обаче и условия към претендентите - британски на работно равнище, опит с разчитането на чертежи и схеми, а предходен опит като механик или механик в индустриална компания се смята за несъмнено преимущество.

А какво ще кажете да тръгнете за гурбет безусловно без пари! Работодателят обезпечава превоза до Мемимнен, заплаща за квартирата, дава по 14 евро дневни за храна и настрана заплаща по 14.50 евро бруто на час. На месец стават сред 2200 и 2500 евро, огромна част от които могат да се икономисват, защото всичко друго е обезпечено. Става въпрос обаче за работа, която не е подобаваща за всеки - чиновник за товаро-разтоварна активност на тамошното летище. Работата е на смени, като последната може да завърши и в 23 часа. Изисква се шофьорска брошура, притежаване на език - немски или британски, и бързина, тъй като багажите би трябвало да се товарят, разтоварват и сортират за малко време предвид на графика на идващите и заминаващите самолети. Естествено, нищо не става на ръка, употребява се транспортна лента, електро- и мотокари, контейнери, специфични колички за транспорт на багажите и друга техника, само че въпреки всичко и физическа мощ е нужна.

Куриери за " Амазон ", които да разнасят колета в региона на Вайтърщадт, Германия, също получават по 14.50 евро на час. На ден им се поставят по 14 евро пътни, които са освободени от налози. Работи се обаче и в събота, а общото трудово заплащане стига до 2700 евро нето.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР