Парижката прокуратура започна днес разследване във връзка с дочутите в

...
Парижката прокуратура започна днес разследване във връзка с дочутите в
Коментари Харесай

Прокуратурата в Париж разследва призиви на жълтите жилетки към полицаите да се самоубиват 

Парижката прокуратура стартира през днешния ден следствие по отношение на дочутите в събота апели от протестиращите "жълти жилетки " към служителите на реда да правят самоубийства, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Според телевизионния канал Бе Еф Ем следствието е по съмнение в "колективно оскърбяване на представители на властта ". В събота, по време на следващия седмичен митинг на "жилетките ", кореспонденти на АП чули някои от стачкуващите в Париж да подвикват "Самоубийте се! " по адрес на служителите на реда, употребяващи сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да предотвратят улично принуждение от страна на тълпата.

Полицейските синдикати остро осъдиха сходни апели от страна на протестиращите, като ги нарекоха "неприемливи " и обидни на фона на зачестилите самоубийства измежду служителите на реда. Вътрешният министър Кристоф Кастанер ги назова възмутителни и даде обещание поддръжка за служителите на реда и техните фамилии, които са подложени на в допълнение напрежение заради насилието, към което прибягват някои от протестиращите по улиците, и с което те се пробват да предизвикат пазителите на реда.

По данни на канала Бе Еф Ем, представени от ТАСС, 29 френски служители на реда са се самоубили от началото на 2019 година Според синдикатите една от основните аргументи за това тъжно събитие е непрекъснатия стрес по време на работа и ненавистта на част от популацията.

В същото време синдикатът на френските публицисти и асоциацията "Репортери без граници " осъдиха през днешния ден дейностите на полицията против медийни представители по време на вчерашния 23-ти по ред съботен ден на митинги. Шефът на синдиката

Венсан Лание заяви за редица арестувания на публицисти и други произшествия. Един от арестуваните - Алекси Краланд, бил арестуван под претекст, че телевизионната му камера "може да послужи като оръжие " съгласно служителите на реда. Те му лишили защитния шлем, защитните очила и наколенките, които по-късно били унищожени по напътствие на арбитър. Вестник "Фигаро " заяви, че негов публицист също е станал прицел на полицейски офанзиви.

Редица кореспонденти се оплакват, че по тях предумишлено са стреляли с гумени патрони от специфични полицейски пушки. Журналистка е получила сериозна рана на лявата си ръка от подобен патрон на Площада на републиката, настояват очевидци.
"Не можем да не си зададем въпроса, не е ли това обвързвано с опити да бъдат сплашени фоторепортерите, които отразяват митингите ", запита риторично по този мотив Венсан Лание, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР