Париж: Украйна ще влезе в ЕС след 15-20 години

...
Кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС няма да бъде
Коментари Харесай

Кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС няма да бъде финализирана за "15 или 20 години", каза френският министър за Европа в неделя, отхвърляйки надеждите на украинския президент Владимир Зеленски за бързо влизане след нахлуването на Русия в страната му.

„Трябва да бъдем честни. Ако кажете, че Украйна ще се присъедини към ЕС след шест месеца, година или две, значи лъжете“, каза Клемент Бон пред Radio J. „Вероятно ще е след 15 или 20 години, отнема дълго време." „Не искам да предлагам на украинците никакви илюзии или лъжи“, каза той, като повтори предложението на президента Еманюел Макрон за създаване на по-свободна „европейска политическа общност“, която би могла да помогне за по-бързото интегриране на Украйна в блока.

Това предложение бе посрещнато студено от Зеленски, който в събота осъди „такива компромиси“ и настоя за незабавно започване на процеса към пълноправно членство в ЕС.

Но Бон подчерта, че предложението на Макрон не е „алтернатива на присъединяването към европейската политическа общност. То не пречи на членството по-късно“.

Според плана на Макрон „може да има свободно движение в Европа и тя (Украйна) да се възползва от европейския бюджет за реконструкция и възраждане на своята страна, общество и икономика“, каза той.

Впрочем, други лидери на ЕС също показаха малък апетит за бързо приемане на Украйна, чиито прозападни стремежи се разглеждат като основна причина руският президент Владимир Путин да започне инвазията срещу страната на 24 февруари. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР