Париж ще таксува SUV автомобилите повече за паркиране, за да

...
Париж ще таксува SUV автомобилите повече за паркиране, за да
Коментари Харесай

Тлъсти глоби за тлъсти автомобили в Париж. В Англия плащаш двойно паркомястото, ако…

Париж ще таксува SUV колите повече за паркиране, с цел да понижи „ автозатлъстяването ” (auto-besity). Очаква се притежателите на електрически автомобили и водачите с огромни фамилии да избегнат новите такси, налагани според от размера и тежестта на транспортното средство

Шофирането в Париж не е лесна работа, а намирането на място за паркиране може да се окаже призрачен сън. Но за някои водачи това ще стане още по-болезнено, когато градът вкара нови строги такси за паркиране през идната година, целящи да лимитират това, което един консултант назова „ автозатлъстяване “.

Той приказва за джиповете, които през последните няколко години станаха извънредно известни във Франция и изключително в Париж, както и в съвсем всички елементи на света. Парижките управляващи считат, че джиповете са разточителни и неефективни, и възнамеряват да ги таксуват с по-високи такси за паркиране в опит да понижат замърсяването във френската столица.

Въпреки че точните детайлности за схемата, която би трябвало да влезе в действие на 1 януари 2024 година, не са оповестени, чака се тя да дефинира такси въз основа на размера, тежестта и задвижването на транспортното средство. Очаква се водачите на електрически транспортни средства и хората с огромни фамилии, които заради това могат основателно да настояват, че имат потребност от огромно транспортно средство, да бъдат освободени от повишените цени за паркиране.

Електрическите SUV коли като Mercedes EQS евентуално няма да бъдат наранени толкоз мощно, колкото моделите с ДВГ. Градските регулатори, които пресмятат, че броят на SUV колите в Париж се е нараснал с 60% през последните четири години и в този момент съставляват съвсем един на всеки седем от 1,15 милиона автомобила, паркирани в Париж всяка нощ, гласоподаваха единомислещо да поддържат схемата предишния месец.

„ Няма черни пътища, няма планински пътища… джиповете са безусловно безполезни в Париж “, съобщи Давид Беляр, заместник-кмет на града, отговарящ за подвижността. „ По-лошото е, че те са рискови, тромави и за производството им се употребяват прекалено много запаси. “ 

Но не всички поддържат по-високите такси. Пиер Шасерай от групата за отбрана на водачите 40 millions d’Automobilistes съобщи, че увеличението на броя на SUV колите се дължи на това, че по-големи фамилии ги купуват, с цел да заменят минивановете, оповестява The Guardian.

„ Това са фамилни коли … употребявани за излизане през уикендите или на отмора. Ние угаждаме на едно малко малцинство от доста градското население, което е решило да трансформира SUV в знак на битката против замърсяването “, споделя Шасерай пред Le Parisien.

А през това време оттатък Ламанша…

Английските водачи могат да заплащат двойно, с цел да паркират коли, които замърсяват повече. В някои региони към този момент са въведени такси за паркиране, свързани с излъчванията, и евентуално ще последват още.

Собствениците на коли с висока степен на замърсяване в Англия се приготвят за следващата офанзива против портфейлите си. Общинският съвет на Ламбет в Лондон е последният регион, който обвързва таксите за паркиране с излъчванията на колите, и наподобява, че концепцията скоро може да бъде въведена в по-голямата част от страната.

Вместо една закрепена такса за час паркиране, водачите в Ламбет към този момент заплащат 26 разнообразни такси, като цените се разграничават според от това какъв брой CO2 създава автомобилът и дали се движи с дизелово гориво (за което се начислява спомагателна такса), бензин или електричество.

Новата тарифна система значи, че водач с в действителност екологичен автомобил може да заплати единствено 6,30 паунда (14,36 лв) за час паркиране наоколо до гара Ватерло, оповестява The Observer, само че всеки, който се движи с нещо от мръсния набор, ще бъде жилнат с 13,23 паунда (30,16 лева.).

Очаквано, новата конструкция на таксите раздели мненията в региона. Шофьорите на електрически автомобили разбираемо поддържат концепцията както тъй като са в положително финансово положение по новата скица, по този начин и тъй като имат вяра, че тя ще понижи броя на мръсните коли в Ламбет.

Единият от тези Ягуари коства доста повече за паркиране в Лондон, в сравнение с другият

„ Климатичните промени са тук и ще бъдат мъчителни “, споделя 59-годишната Джил Ачам, учителка, която кара Nissan Leaf, пред The Observer. „ Трябва да променим метода си на живот. “

Но други, с които вестникът беседва, считат, че схемата ще накаже елементарните водачи, които не могат да си разрешат да преминат към по-екологичен автомобил, и че тя не е подкрепена от усъвършенствания в инфраструктурата на публичния превоз.

Ламбет към този момент е един от осемте лондонски съвета, които постановат такси за паркиране според от излъчванията на CO2 на автомобила. Твърди се, че и други райони, отдалечени от Лондон, в това число Бат и Северен Съмърсет в Югозападна Англия, също се интересуват от въвеждането на сходни схеми, които са вероятни с помощта на модерната технология за приложения за паркиране.

Фирми като Ringo и PayByPhone, които ръководят тези приложения, могат да съпоставят регистрационните данни на автомобила с излъчванията на CO2 и надлежно да поправят таксата за паркиране.

Това е на фона на към този момент нарасналата се повърхност на зоната за ултрачисти коли в Лондон.


Според кмета на Лондон Садик Хан, който съобщи, че мярката ще обезпечи по-чист въздух за още 5 милиона поданици, от идната година зоната за свръхниски излъчвания (ULEZ) ще бъде разширена и ще обхване целия по-голям регион на Лондон. Тази стъпка ще добави налог от 12,50 лири (27,47 лева по настоящия валутен курс) дневно за водачите на по-стари и по-замърсяващи транспортни средства в по-широк географски регион.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР