Париж от началото на XX век - двете десетилетия до

...
Париж от началото на XX век - двете десетилетия до
Коментари Харесай

Париж на Модиляни оживява с виртуална реалност с "Тейт модърн"

Париж от началото на XX век - двете десетилетия до 1920 година, когато младият художник Амедео Модиляни умира там единствено с една, разтурена от полицията галерия зад тила си, ще оживее благодарение на виртуална действителност в музея " Тейт модърн ". Лондонската изложба показва най-голямата за Острова галерия на италианския художник този ноември.

Посетителите ще могат да употребяват очила за виртуална действителност, с цел да " стъпят " в творчеството на актьора. Тва ще е и първия път, в който " Тейт Модърн " употребява новата технология за шоу от подобен мащаб. Очаква се експозицията да е най-изчерпателното показване на изкуството на Модиляни във Англия. Тя ще събере 10 портрета на голи тела, които са били прекомерно скандални за времето на художника.

Единствената галерия в живота на Модиляни - в парижката изложба на Берте Веил през 1917 година - е била спряна от полицията на основата на " неприличие ", когато служител на реда забелязал портрет на голо тяло, окачен на прозореца на изложбената зала.

" Това, което е шокирало съвременниците на Модиляни не е било, че портретите са на голи тела - хората са рисували голи дами от епохи - а фактът, че имат срамни косми ", споделя кураторът на изложбата Нанси Айрсон. " Това е довело до същински безредици и е трябвало някои от картините да бъдат свалени. "

Тя изясни, че отношението към женското окосмяване през тези години, че даже се е препоръчвало дамите да отстраняват космите си посредством радиация.

Амедео Модиляни е роден в Ливорно, Италия през 1884 година Мести се в Париж през 1906 година, където се въодушевява от творбите на Пабло Пикасо и Жан Кокто. Той умира във френската столица през 1920 година от туберколозен менингит.

Изложбата ще се открие на 23 ноември и ще остане до началото на април 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР