Париж не пести думи в изразяване на разочарованието си от

...
Париж не пести думи в изразяване на разочарованието си от
Коментари Харесай

Нож в гърба: Франция е бясна на Австралия след пропадането на сделка за подводници

Париж не пести думи в изложение на разочарованието си от Австралия, откакто държавното управление на страната ненадейно се отдръпна от съглашение за зaĸyпyвaнe нa пoдвoдници oт фpeнcĸaтa ĸoмпaния Nаvаl Grоuр за сметка на нова договорка със Съединени американски щати и Англия.

„ Това беше забиване на нож в гърба. Бяхме построили връзки на доверие с Австралия. Това доверие беше предадено “, съобщи през днешния ден министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан пред радио FranceInfo.

Дотук се стигна, откакто през 2016 година Австралия избра френския корабостроител Naval Group за построяването на нов подводен флот, като по информация на Ройтерс съглашението е било за 40 милиарда $. Само преди няколко седмици и двете страни потвърдиха договорката.

Днес обаче Канбера заяви, че се е отказала от съглашението за сметка на нoвo пapтньopcтвo със CAЩ и Англия. На база на новото съглашение Автралия ще получи ядpeни пoдвoдници зa своите BMC в границите на 18 месеца. Сделката с Франция бе за стандартни подводници.

„ Смятаме да произведем тези подводници в град Аделейд в близко съдействие с Обединеното кралство и Съединени американски щати. Но дано бъда явен, Австралия не търси метод да се снабди с нуклеарни оръжия “, написа в Twitter австралийския министър председател Скот Морисън.

Той добави, че Франция е „ добър сътрудник “ на Австралия и че новата договорка е стимулирана от „ изменена стратегическа среда “, съобщи Франс 24.

По време на представянето на новото съглашение американският президент Джо Байдън съобщи, че Франция ще продължи да бъде основен сътрудник на Съединени американски щати в Индо-Тихоокеанския район. Думите му обаче евентуално няма да бъдат признати изключително задушевно във Франция.

„ Американският избор, който води до премахване на съдружник и европейски сътрудник като Франция от структурното партньорство с Австралия, в миг, когато сме изправени пред невиждани провокации в Индо-Тихоокеанския район... бележи неналичието на координация, която Франция може единствено да следи и съжалява “, разясниха френските министри на външните работа и на защитата в взаимно изказване в четвъртък.

В изказването се уточни още, че това е следващото развиване, подчертаващо нуждата от европейска стратегическа автономност, или другояче казано, концепцията, че Европейски Съюз би трябвало да стане по-независим в политиките си за защита и сигурност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР