Париж е познат като градът на светлините и любовта. Но

...
Париж е познат като градът на светлините и любовта. Но
Коментари Харесай

Защо подземията на Париж са изпълнени с над шест милиона човешки скелета

Париж е прочут като градът на светлините и любовта. Но под необятните булеварди и красиви здания се крие мрачен лабиринт, изпълнен с костите на близо шест милиона парижани.

Подобно на доста други бъзрзо разрастващи се и процъфтяващи градове от ранната индустриална ера, Париж страда редица от проблеми, измежду които са бързо разпространяващи се заболявания и гибел. Обещанието за по-добър живот в огромния град води до прииждането на хиляди хора от провинцията. И към края на XVIII в. тази обстановка води до претъпкани гробищни паркове.

Според редица сведенията, едно от най-големите парижки гробища Les Innocents безусловно е миришело на разлагащи се тела, защото теренът му не е бил в положение да се оправи с потребностите, подбудени от пренаселеността на града. Стига се даже до там, че стена на партерен етаж на частен парцел, граничещ с гробището се разцепва под натиска на непрекъснатото копаене в земята и дъждовете, вследствие на което в помещението нахлува поток от полуразложени тела.

 

В рамките на няколко месеца управляващите разпореждат затварянето на Les Innocents и няколко други гробища в града поради действителната опасност за публичното здраве.

Градоначалниците имат проект. Решават да употребяват множеството остарели мини и кариери подземен на Париж и да ги трансфорат в подземна костница, в която да се съхраняват мъртвите. Така в интервала сред 1787 и 1814 година мините са изпълнени с човешки скелети.

Входът на костницата е наречена уместно Barrière d`Enfer - " портата на пъкъла ". Първоначално скелетите са трупани случайно, само че в следствие биват подредени по метода, по който могат да бъдат забелязани през днешния ден.

Сред 6-те милиона скелетни остатъци в костницата са открити десетки герои от френската история, в това число голям брой обезглавени фигури от Френската гражданска война като Жорж Дантон и Максимилиан дьо Робеспиер, както и фамозни създатели като Шарл Перо, прочут с написването на  " Червената шапчица ", " Пепеляшка " и " Спящата хубавица ".

Днес парижките катакомби се намират на 20 метра под улиците на града. Само към 1,5 километра от тях моgгат да бъдат посетени от туристи.

Влизането в неразрешените галерии е нелегално от 1955 година насам, въпреки да е известно, че търсачи на мощни чувства се спускат надълбоко в лабиринта през скрити входове. Нещо, което крие редица опасности, написа IFL Science. През 2017 година трима тинейджъри бяха избавени като по знамение от дълбините на катакомбите, откакто се лутаха из тях в продължение на три дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР