ПАРИЖ (АП) — Повече от 180 000 души във Франция,

...
ПАРИЖ (АП) — Повече от 180 000 души във Франция,
Коментари Харесай

Повече от 180 000 души във Франция маршируват срещу растящия антисемитизъм на фона на войната Израел-Хамас

ПАРИЖ (АП) — Повече от 180 000 души във Франция, в това число 100 000 в Париж, маршируваха спокойно в неделя, с цел да стачкуват против възходящия антисемитизъм в след продължаващата война на Израел против Хамас в Газа.

Премиерът Елизабет Борн, представители на няколко леви партии, консерватори и центристи от партията на президента Еманюел Макрон, както и крайнодесният водач Марин Льо Пен участваха в неделя шествие във френската столица при засилени ограничения за сигурност. Макрон не участва, само че изрази поддръжката си за митинга и прикани жителите да се надигнат против „ непоносимото възобновление на необуздания антисемитизъм “. -Люк Меленшон, остана настрани от марша, като сподели предходната седмица в X, някогашен Twitter, че маршът ще бъде среща на „ другари на безусловна поддръжка за клането “ в Газа.

Министерството на вътрешните работи сподели минимум 182 000 души маршируваха в няколко френски града в отговор на апела, насочен от водачите на горната и долната камара на Народното събрание. Няма известия за огромен случай, се споделя в известието.

Парижките управляващи разположиха 3000 служители на реда по маршрута на митинга, призован от водачите на Сената и долната камара на Народното събрание, Националното заседание, на фона на обезпокоително повишаване на антиеврейски дейности във Франция от началото на войната на Израел против Хамас след изненадващата му офанзива против Израел на 7 октомври.

Франция има най-голямото еврейско население в Европа, само че като се има поради личното й съдействие през Втората международна война с Нацистите, антисемитските дейности през днешния ден отварят остарели белези.

Държейки френско знаме, Робърт Фил сподели, че маршируването против антисемитизма е „ повече от обвързване “.

„ Това е марш против насилието, против антисемитизъм, против всички (политически крайности), които проникват в обществото, с цел да покажат, че безмълвното болшинство в действителност съществува “, сподели 67-годишният мъж.

Членове на фамилиите на някои от 40-те френски жители, убити в първичното нахлуване на Хамас и на изчезналите или държаните за заложници също участваха в марша, който съгласно полицията в Париж притегли 105 000 участници.

Патрик Клугман, юрист и член на комитета „ Freethem “, работещ за за освобождение на хора, държани от Хамас и други групи в Газа, сподели, че огромното присъединяване в марша е значимо и алегорично за успокояването на еврейските общности във Франция.

„ Много се гордея с моята страна заради това готовност “, сподели Клугман. „ Чувствам се по-малко самичък, в сравнение с през миналите седмици и дни. “

Йонатан Арфи, президент на Представителния съвет на еврейските институции във Франция, прочут като CRIF, сподели, че е бил поощрен от проявата на поддръжка в неделя, само че въпросът остава, сподели той пред френския ефирен оператор BFM на шествието, „ какво ще бъде направено (срещу антисемитизма) на следващия ден? “

Томер Сисли, израелски и френски артист, настоя, че всеобщата проява на взаимност потвърждава, че болшинството френски жители са срещу насилието и омразата против всяка религиозна и етническа група.

„ Ние не сме евреи, не сме мюсюлмани, не сме християни “, сподели Сисли. „ Ние сме французи и сме тук, с цел да покажем, че всички сме дружно. “

Френските управляващи са записали повече от 1000 акта против евреи в цялата страна през месеца от началото на спора в Близкия изток. < /p>

Бившият френски президент Франсоа Оланд сподели, че „ има доста френски флагове в митинга, само че това, което ни сплотява не е просто едно знаме, а това, което то съставлява, това е полезността на свободата и полезността на човешкото достолепие. “ < /p>

В писмо, адресирано до французите в неделя, Макрон даде обещание, че причинителите ще бъдат преследвани и осъдени.

„ Франция, от която нашите еврейски съграждани се опасяват, не е Франция “, сподели Макрон в писмото, оповестено във вестник Le Parisien. Той прикани страната да остане „ обединена зад своите полезности... и да работи за мир и сигурност за всички в Близкия изток “.

Макрон сподели, че ще участва „ в сърцето и духа си “, само че не персонално. „ Моята роля е да изградя единение на страната и да бъда твърдо за полезностите “, сподели Макрон в събота в коридорите на честванията на Деня на примирието, с цел да означи края на Първата международна война.

Френският крайнодесен водач Марин Льо Пен участва на марша в неделя на фона на яростни рецензии, че нейната в миналото парийна партия Национално обединяване не е съумяла да се отърси от антисемитското си завещание макар възходящата политическа легитимност.

След като дойде на марша с президента на партията Джордан Бардела, Льо Пен отхвърли критиците и сподели, че тя и членовете на партията са „ тъкмо там, където би трябвало да бъдем “. Тя прикани други политици „ да си вземат отмора от разпалването на политически несъгласия “ по време на марша.

Льо Пен и други крайнодесни чиновници се появиха в края на марша, на стотици метри от членовете на държавното управление и други публични лица, които водеха демонстрацията.

Борн, която е щерка на евреин, оживял от Холокоста, написа в Туитър „ наличието на Националния протест не заблуждава никого. “

Президентът от районния съвет на Париж, Валери Пекрес, някогашен закостенял претендент за президент, осъди „ лицемерието “, като сподели, че чиновници на Националния протест са се кандидатирали против нея на предишните избори, „ които са били явно антисемитски настроени хора и Марин льо Пен в никакъв случай не ги е глобила “.

Според събота чиновниците са преброили 1247 антисемитски акта от 7 октомври насам, близо три пъти повече, в сравнение с през цялата 2022 година, съгласно Министерството на вътрешните работи.

Неделното шествие в Париж наподобява като най-голямото събиране, с цел да осъди антисемитизма във Франция след проява през 1990 година против оскверняването на еврейско гробище.

Франция забрани редица пропалестински демонстрации, макар че поддръжници са марширували в няколко френски града през последните седмици, в това число хиляди упорстват за преустановяване на огъня в Газа на митинг в Париж предходната неделя.

————

Сурк способства от Ница, Франция. Видеожурналистът Никълъс Гарига в Париж способства за репортаж.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР