Паричните преводи към развиващите се страни са намалели, но с

...
Паричните преводи към развиващите се страни са намалели, но с
Коментари Харесай

Плановете за възстановяване - спасителна мрежа и за бедните страни

Паричните преводи към разрастващите се страни са намалели, само че с малко, с помощта на възстановителните проекти на държавните управления на развитите страни за превъзмогване на последствията от пандемията, заяви Световната банка, представена от Франс прес. Тези прехвърляния са жизненоважен финансов запас за бедните страни. Положението обаче се разграничава в обособените райони.

" Въпреки КОВИД-19 потоците от парични преводи са останали устойчиви през 2020 година, като спадът им е по-слаб от предстоящото ", показва банката в официално съобщение, написа Българска телеграфна агенция.

Трансферите към страни с ниски и междинни приходи са достигнали 540 $ през 2020 година - единствено с 1,6 на 100 по-малко от изпратените през 2019 година 548 милиарда $. Това е доста по-малко от упования през октомври спад от 7 на 100.

Световната банка отбелязва също по този начин, че понижението на паричните преводи през 2020 година е било по-малко в съпоставяне със спада през международната финансова рецесия през 2009 година (-4,8 на сто). То е било и доста по-малко от спада на потоците от директни задгранични вложения (ПЧИ) към страните с ниски и междинни приходи, които като се изключи Китай, са намалели с над 30 % през 2020 година, акцентира Световната банка. Институцията акцентира, че действителният размер на изпратените средства, включващ формалните и неофициални прехвърляния, е по-голям от публично оповестените данни въпреки че мащабите на отражението от ковид върху неофициалните потоци не са ясни.

Паричните прехвърляния са се нараснали в Латинска Америка и Карибите (6,5 на сто), в Южна Азия (5,2 на сто), в Близкия изток и в Северна Африка (2,3 на сто).
Те обаче са намалели в Източна и Тихоокеанска Азия (-7,9 на сто) и в Африка южно от Сахара (-12,5 на сто). Последното се дължи на намаляването на изпращаните в Нигерия средства с цели 28 %, отбелязва Световната банка.

С покачването на международния напредък, предстоящо през 2021 и 2022 година, паричните прехвърляния към страните с ниски и междинни приходи се чака да набъбнат с 2,6 % тази година до 553 милиарда $ и с 2,2 % следващата година до 565 милиарда $. Все отново тази вероятност е обхваната от известна неустановеност, защото пандемията към момента не е под надзор в доста огромни разрастващи се стопански системи, акцентира банката.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР