Пари Сен Жермен се тресе. Което не е задължително да

...
Пари Сен Жермен се тресе. Което не е задължително да
Коментари Харесай

BONJOUR, LES AMIS!

Пари Сен Жермен се тресе. Което не е наложително да е неприятно. Парижани от дълги години са властелинът на домашната сцена, въпреки Монако през 2017-а и още по-изненадващо Лил през 2021-а да демонстрираха, че надалеч не е непостижимо отборът от столицата да бъде детрониран. Но още при започване на това превю за започващия в петък сезон в Лига 1 да си кажа, че съгласно мен няма по какъв начин различен тим с изключение на ПСЖ да е първенец на Франция.

Да се върнем обаче на разтърсванията. Лионел Меси към този момент не е в тима. Аржентинецът забавлява публиката в Маями от няколко седмици и към този момент има 7 гола в 4 мача. Неговият финансов сватбен съюз с Пари Сен Жермен по този начин и в никакъв случай не прерастна в пламенна, същинска обич и, почтено казано, въпреки и да звучи необикновено, не съм сигурен, че международният първенец ще липсва изключително доста на последователите в столицата. Но проблемите от провалилото се звездно трио Меси-Мбапе-Неймар надалеч не се изчерпват с напускането на " Ла Пулга ".

В последните дни бразилецът Неймар също изрично изрази желанието си да напусне клуба. Което е мъчителен белег за ситуацията в съблекалнята и за упоритостите на най-големите звезди и имена да останат и да опитат още един път да оказват помощ на тима най-сетне да завоюва Шампионската лига. Всички споделят: " не трябват единствено пари, би трябвало и харизма, и аура, и история, и обич от феновет ". Така е, само че и не напълно. Както видяхме, Манчестър Сити също чакаше дълго, също изля един бунар с петролни пари за прехвърляния, само че в последна сметка съумя да победи в Шампионската лига.

Третият от упоменатото в миналото необикновено трио – Килиан Мбапе – обаче най-вече наранява почитателите на отбора, тъй като той е французин и още след Мондиала в Русия през 2018 е със статута на суперзвезда. И когато той желае да си тръгне, значи нещата в действителност са сбъркани. Или най-малкото не са задоволително примамливи за футболисти от сходен диаметър. За Килиан се получи галактическа даже за стандартите на Саудитска Арабия оферта. Говореше се, че всичко с Реал Мадрид е контрактувано, остава единствено да се качи на самолета и да се озове в столицата на Испания. Но той продължава да твърди, че ще остане в Париж и за сезон 2023/2024. Което хем е хубава новина за ПСЖ, хем... не чак толкоз. Защото той беше оставен да тренира с " ненужните ", и не отпътува с главните играчи на подготовка и турне. Това неизбежно се отразява както на формата, по този начин и на желанието, което и без друго не е изключително грамадно. На всичкото от горната страна френският първенец може да изпусне писаното си яйце без пари през идващото лято, когато договорът му изтича и тогава той ще може да си тръгне без в касата да влезе нито един цент. Мбапе все в миналото ще си тръгне, въпросът е по кое време.

Сътресения имаше и на треньорския пост, където Кристоф Галтие беше сменен от екстравагантния, само че разполагащ с пребогата визитка Луис Енрике. И да повторим към този момент наученото – всичко с изключение на трета поредна купа за Пари Сен Жермен ще бъде много необичайно. Виж, Шампионската лига е друго нещо. И следващият неуспех там също няма да е сърпрайз.



Какво се случва из другите водещи клубове във Франция? Олимпик Марсилия и Монако също си имат нови наставници. За първите това си е традиция при започване на всеки сезон през последните години. На " Стад Велодром " дойде Марселино, а отпред на Монако застана Ади Хютер. Ланс ще играе в Шампионската лига и е повече от любопитно да се види по какъв начин тимът от северния град ще съумява да съчетава отговорностите си както на домашната, по този начин и на европейската сцена. Привържениците на Лион пък се надяват, че най-сетне времената от началото на века, когато те бяха доминантната мощ в страната ще се завърнат. Въпросните очаквания са мощно подхранвани от американския милиардер Джон Текстър, който към този момент ръководи клуба посредством Eagle Football Holdings. И дано създадем прогноза, че Александър Лаказет ще бъде голмайсторът на шампионата. Страсбург пък се побратими с британския Челси. Патрик Виера е новият треньор на клуба, откъдето настояват, че в действителност ще се " братя " с тима от Лондон, а няма да го зареждат с качествени млади играчи. Да забележим. Защото е мъчно да повярваме, че Страсбург ще подпише с, да речем, Енцо Фернандес за сметка на Челси.

Не на последно място е наложително да споменем, че Лига 1 се трансформира фрапантно – за първи път от 2002 година насам в шампионата ще вземат участие единствено 18, а не 20 тима. Броят на съставите беше понижен, като изпаднаха 4 – Оксер, Аячо, Троа и Анже, а на техните места влязоха единствено 2 отбора – Льо Авър и Мец. Експеримент или повече време за работа и по-успешни изяви на евроучастниците – следва да разберем!

Автор: Стефан Георгиев



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР