Пари от земя: Как се определя каква рента ще получите

...
Пари от земя: Как се определя каква рента ще получите
Коментари Харесай

Пари от земя: Как се определя каква рента ще получите от земята си


Пари от земя: Как се дефинира каква лихва ще получите от земята си? Започва изплащането на рентите за тази година. Идва времето за погашение на ренти тази година. Собствениците на земи в множеството случаи не знаят правата си.
Когато имате подписан контракт за ползванена земята, в него би трябвало да е упоменато в какъв период ще бъде разплатена рентата. Ако арендаторът не ви изплати дължимата лихва, имате право да развалите контракта. Забавянето обаче не е съображение за повреждане на контракта.
Съгласно наредбата на чл.8, ал.5 от Закона за арендата в земеделието, ако не е уговорено друго, арендното заплащане се дължи в първия работен ден след приключването на стопанската година.
Възможно е в контракта за аренда да се
уговори период в интерес на арендатора като заплащането на възнаграждението е отсрочено за по-късен миг (например до края на календарната година, в тримесечен период от реализация на продукцията, след приключване на стопанската година, само че не по-късно от три месеца и др.).  Ако арендаторът не заплати в уговорения период, дължи законната лихва  върху главницата от датата, на която задължението е станало изискуемо.
Вземанията на арендодателя по контракт
за аренда се погасяват с късата тригодишна погасителна отминалост, защото съставляват периодически заплащания.
За уважаване на претенцията за възнаграждение на дължима лихва е належащо да е налице годен контракт за аренда сред страните. Същият следва да съдържа ангажименти по отношение на предмета, периодите, типът и размерът на уговореното заплащане.
При зародил спор размерът на дължимата лихва
се открива от съда. Това става благодарение на съдебно-аграрно или съдебно-икономическа експертиза.

Източниците на информация, които вещото лице следва да употребява, се дефинира съгласно метода, по който е уговорено рентното заплащане.

В някои случаи е належащо вещото лице да извърши инспекция в счетоводството на арендатора като откри и съпостави редица данни. В други – възнаграждението се дефинира въз основа на рентните заплащания, осъществявани от други арендатори в посоченото землище или аграрни регион.
Как се дефинира размерът на рентата
Данни за размера на поземлената рента  се разгласяват и от Националния статистически институт (НСИ), само че съгласно специалисти тя е много спорна. Определя се главно от създаденото количество и изкупните цени на отглежданите аграрни култури. Според експерти  предоставяната информация в редица случаи не е задълбочена.

Миналата година да вземем за пример хората получиха много по-високи ренти по отношение на 2020 г. В Добруджа междинната лихва стигна 100 лева./дка. На места имаше и ренти от по 120 лева./дка – да вземем за пример в някои землища на община Балчик. В регионите на Каварна, Шабла и Тервел се дават по 90-100 лева на декар.

Високи са заплащанията и в Силистренско, където кооперации даваха сред 70 и 90 лв. на декар. В селата на община Монтана кооперациите заплащат по 40 лева на декар. В региона на Лом рентите бяха към 60 лв. на декар, до момента в който в Берковица са най-ниски – едвам 18 лева.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР