“Пари ли ще му дават на бай Вълчо?, питат трима

...
“Пари ли ще му дават на бай Вълчо?, питат трима
Коментари Харесай

Чарлз на сватба в Столипиново през 1998 г. Младоженецът: Не ми даде ни цвете, ни пара

“Пари ли ще му дават на бай Вълчо? ”, питат трима негови съседи, седнали пред блока на мастика и мезе в кв. “Столипиново ” в Пловдив. Коментират оживено, че тъкмо преди 24 година на сватбата му е участвал новият крал на Англия. “Тогава, горкият, не получи нищо от Чарлз. А му беше гостенин на сватбата. Дано в този момент се сети за него и да го възнагради ”, разясняват те. 

Хората в етническия квартал още помнят височайшата аудиенция през ноември 1998 година Пред едно от заведенията имаше стълпотворение от народ. Принц Чарлз беше съпровождан от тогавашния президент Петър Стоянов. До тях бе към този момент починалият началник на фондация “Рома ” Антон Карагьозов. Присъстваше и Спас Гърневски, тогава кмет на Пловдив, написа " 24 часа ".
Навалица, камери, а от афиш, изписан на британски, се чете:
“Добре пристигнал, принце! Обичаме ви! Имаме проблем с нашето място за живеене ”

Пред заведението, където Вълчо и Живка посрещат високия посетител, са окачени чанове, а Чарлз тества звука им.

“Имах доста огромни упования, само че се разочаровах ”, споделя през днешния ден 57-годишният Вълчо Атанасов.  “На 8-ия етаж живее, идете и го вижте. Преди малко си пристигна и остави таксито на улицата ”, допълват комшиите.

Влизаме във вход без прозорци сред етажите. Зарито е с боклуци. Асансьор няма, а на вратите има шперплат някое дете да не падне в шахтата.

Изведнъж се появява самият Вълчо Атанасов с три четвърти панталони и зелена тениска.  “Едно цвете не ми даде, нито една пара. Доведоха го на сватбата ми ”, връща лентата той.

Признава, че по това време е бил женен за една Гинка, само че били разграничени и той към този момент живеел с Живка. Предишната брачна половинка след това му дала бракоразвод. И чак през 2020 година Вълчо сключил цивилен брак с Живка. Така се оказва, че принц Чарлз е участвал на присъща за етническия квартал женитба, само че всъщност противозаконен към оня миг брак.
“С Живка имаме две деца - наследник на 17 и щерка на 23. Когато тя се роди, я кръстихме Даяна, само че по-късно я прекръстих на Евгения, тъй като нищо не получих от Бъкингам ”, разказва Вълчо. Твърди, че не се гордее с визитата на високия посетител тогава. “Никаква изгода нямаше за мен.
Трябваше да отпусне нещо. Но не му се откъсна нищо от сърцето ”, разсъждава той. И не крие, че е отчаян.
“Ако бях кръстил щерка си Камила, може би щях да получа нещо ”, напомня Вълчо.
Жена му Живка работела в сладкарски завод и правела саралии и каламари. Той кара такси.

Не останал обаче безучастен към гибелта на кралица Елизабет Втора. “Сложил съм си на телефона нейна фотография, с цел да я почета. Беше огромна жена ”, изрича Вълчо. Смята, че в случай че тя е била на сватбата му, а не синът ѝ, нямало да остави нещата по този начин и по всяка възможност щяла да сервира подарък.

“Сега пребивавам мъчно. Предаден съм на частен правосъден реализатор поради заем. От 2000 лв. станаха 30 хиляди. Не ги изплащам. Водя се, че не работя, и не ме търсят. Нямам осигуровки ”, изяснява Вълчо. И се връща към сватбата си.

“Как я помня ли? Бях млад. Дойде принцът. Стисна ми ръката и това беше. Много хора помислиха, че ще стана богат. И аз се надявах, че ще ме избави от 8-ия етаж. Очаквах едно подаяние, с което да си направя една къщурка или най-малко да взема различен апартамент. Ама нищо ”, клати глава таксиджията.

Той населява общинско жилище от две стаи и кухня, което се намира в блок в “Столипиново ”. Месечният му наем е 22 лв..

“Чаках, чаках - нищо. Писах на Чарлз:  “Принце, в случай че може да ми помогнете с някой лев ”

Той ми отвърна, че не помагал на един, а на фондации. Отговорът беше кралски. Почувствах се измамен ”, натъжава се Вълчо.

Смята, че по този начин не се прави. “Когато отиваш на женитба, би трябвало да дадеш нещо. Нали задачата е да се помогне на младоженците. А той се изтърси с празни ръце ”, разяснява Вълчо. Не има вяра, че новият крал ще се сети за него. “Едва ли ме помни ”, разсъждава таксиджията. Но не таи завист към него.

“Какво да му кажа, в случай че пристигна отново? “Кралю, добре пристигнал! ”, изрича Вълчо. Сеща се, че му писал и второ писмо, в което непосредствено изискал някой паунд от Чарлз. Писмото било съпроводено със фотографията на детето му, тогава към момента с името Даяна.

“Втория път не ми отговори нищо ”, наскърбен е Вълчо. А тогава имал витална потребност от помощ. Бил незает. “Беден бях и безпаричен си останах ”, изрича той.

Твърди, че като таксиметров водач изкарвал 700-800 лв. на месец. Но не вземал парите вкупом, а ден за ден и по този начин не виждал нищо от тях. Със здравето не бил добре. Имал световъртеж, диабет и високо кръвно. Пиел хапчета. “Преди бях наедрял, шкембелия. Сега съм с 20 кг надолу ”, жали се той. И отново поема към таксиметровата кола.

А в “Столипиново ” още веднъж са подготвени да посрещнат Чарлз, само че към този момент като крал. “Първият път пристигна по лично предпочитание. Сега ще му благопожелавам публично новата купа и ще го поканя да посети още веднъж квартала. Винаги е добре пристигнал ”, съобщи за “24 часа " Асен Карагьозов от фондация “Рома ”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР