Пари, които никой не може да ти вземе от джоба...

...
Пари, които никой не може да ти вземе от джоба...
Коментари Харесай

Най-големите крипто обири - FTX не е №1

Пари, които никой не може да ти вземе от джоба... само че всеки може неусетно да ти отнеме, в случай че не си задоволително деликатен - това е едно неизчерпателно и несъмнено едностранчиво изложение на криптовалутите, което обаче се оказва не прекомерно надалеч от истината за милиони консуматори по света през последните години. От една страна, разнообразни типове злотворен код се пробват да откраднат цифровите активи на по-слабо предпазените консуматори, само че от друга цели платформи са на мушката на хакерите поради огромните средства, които минават през тях.

Въпреки всички преимущества на блокчейн технологиите по линия на сигурността, по данни от Chainalysis единствено през първите 8 месеца на 2022 година са били отмъкнати еквивалента на 1,6 милиарда $, а до края на годината сумата евентуално е предходна $3 милиарда По-долу припомняме някои от най-скъпите пробиви на сигурността в крипто сферата, събрани от Investopedia и Decrypt:

Ronin Network: $625 млн.

През март 2022 година мрежата, която поддържа известната блокчейн гейминг платформа Axie Infinity, падна жертва на хакери, които отмъкнаха голямо количество ETH и USDC. Binance съумя да възвърне едвам към 5,8 млн. $ от откраднатото, което се пресмята от Investopedia на $625 млн. - най-голямото в историята.

Според американските управляващи свързаната с КНДР хакерска група Lazarus Group е виновна за нападението.

Poly Network: $611 млн.

През август 2021 година хакер открадна огромната сума от платформата за децентрализирани финанси Poly Network.
 Съществува ли разбиране за
Съществува ли разбиране за " крипто-банка " и какви са използваните регулации към региона?

Случаят " Нексо " повдигна въпроса за разбирането какво е банкова активност в цифровия свят

Известно време след офанзивата и след задочна връзка сред него и екипа на Poly, той стартира да връща част от откраднатото. Мотивът зад хакерската атака - " просто за развлечение " или като предизвикателство.

FTX: $415 млн. - $650 млн.

Най-скорошната огромна история в областта на крипто има и хакерски детайл. В деня, в който FTX - една от най-мощните тържища в света, разгласи банкрута си през ноември, стана ясно, че от нея (освен потъналите във компании и инициативи на създателя Сам Банкман - Фрайд) хакери са откраднали стотици милиони долари. Първоначалните данни бяха за 600-650 милиона плячка, по-късно се появиха информации за " единствено " 415 милиона, само че и досега няма цялостна изясненост по тематиката.
 Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX
Крипто за $415 млн. откраднали хакери от FTX

Новото управление на банкрутиралата компания е открило обилни " дупки " в борсата

Тепърва ще се обяснява и какво тъкмо се е случило, само че от FTX се наложи дори да предизвестяват потребителите си да деинсталират формалното приложение на борсата и да не посещават уеб страницата ѝ поради риска от болест.

Binance: $570 млн.

Бъг в " интелигентен " контракт даде опция на хакерите да осъществят един от топ ударите си против един от топ играчите на крипто пазара - Binance.

През октомври м.г. те използваха уязвимостта, с цел да генерират 2 млн. спомагателни Binance Coins и да ги изтеглят. Според управлението на борсата обаче сред 80% и 90% от спомагателните токени са били сполучливо блокирани след офанзивата. Така хакерите останаха със " единствено " 100 млн. $.

Coincheck: $534 млн.

" Най-голямата кражба в историята на света " (която, както е очевидно от актуалната ранглиста, към този момент не е дори най-голямата в историята на крипто) беше осъществена през януари 2018 година, а пострадала беше японската борса Coincheck.

Тя се опари от зле предпазен " парещ портфейл " за криптовалута (т.е. обвързван с интернет). Борсата въпреки всичко оцеля, откакто беше закупена няколко месеца по-късно от локалната финансова група Monex Group.

Mt. Gox: $473 млн.

Тук стартира всичко - първата огромна хакерска атака против крипто платформа. През 2011 година борсата Mt. Gox загуби 25 000 биткойна с тогавашна стойност от 400 000 $. Звучи непретенциозно, само че по това време 70% от Bitcoin транзакциите минаваха през платформата ѝ.

Уроците очевидно не бяха научени и през 2014 година от Mt. Gox, евентуално отново от " парещ портфейл ", изчезнаха 650 000 биткойна на консуматори и още към 100 000 нейни лични. Това беше 7% от общия международен размер на виртуалната валута, оценен на към $473 млн. $.

Този път към този момент основаната в Токио Mt. Gox банкрутира.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР