Парче стъкло с керамично покритие, способно да побере гигантски обеми

...
Парче стъкло с керамично покритие, способно да побере гигантски обеми
Коментари Харесай

10 петабайта за 5000 години: керамична алтернатива на твърдия диск


Парче стъкло с керамично покритие, способно да побере великански размери информация
(снимка: Cerabyte)

Продължава търсенето на други възможности на твърдите дискове, които към момента устояват на конкуренцията на флаш-базираните устройства за предпазване . Една нова разработка в тази област е стъклен притежател с керамично покритие, кадърен да съхранява десетки петабайти данни за интервал от хиляди години. Тя заплашва даже хегемонията на SSD-тата, а също и съществуването на магнитните ленти.

Немската компания Cerabyte сподели работещ първообраз на стъклено устройство с керамично покритие, което може да съхранява до 10 PB данни за 5000 години. По размер, устройството е сходно на SSD в 2,5-инчов форм фактор.

Новият притежател съставлява парче стъкло, сравнимо по издръжливост с Gorilla Glass, и с керамично покритие. Един подобен „ диск ” може да съхранява в паметта си до 10 петабайта информация (10 PB са към 10 хиляди TB), които ще бъдат налични за четене в продължение на 5000 години, съгласно обява за създаването в UberGizmo.
още по темата
Cerabyte показва новата си технология през септември 2023 година в цветна презентация, с която даде поръчка да погребе промишлеността на твърдите (HDD) и полупроводниковите (SSD) дискове, оценена на 500 милиарда $. Сега разработчикът е подготвен с първообраз на стъкления диск.

Всъщност, в случай че новите стъклени носители в действителност се наложат в промишлеността, те могат да заменят освен HDD и SSD, само че и лентовите устройства. Последните се славят както със своя огромен потенциал, по този начин и с доста висока надеждност, само че никой от производителите не подсигурява, че магнитната лента може да се чете даже след 5000 години.

По-добър в съвсем всичко

Способността на стъклено-керамичния притежател да се съхранява информация за стотици или даже хиляди години е разследване от потреблението на релативно примитивни материали. Керамиката е позната от антични времена и не се въздейства от радиация, вода, огън, магнитни или електрически полета.

Устройството на Cerabyte също е способно да съхранява информация при температури от +300 до -273 градуса по Целзий, т.е. даже при безспорна нула. Освен това е неподатливо на въздействието на влагата и киселините, настояват разработчиците.

Що се отнася до плътността на запис, за елементарните твърди дискове тя е на равнище от 0,02 TB на 1 кв. см. Стъклено-керамичният диск на Cerabyte може да побере 1 TB на един пласт в същата повърхност.

Самият диск е затрупан с няколко пласта специфична керамика, всеки с дебелина 300 микрона. В допълнение към впечатляващия потенциал, създаването на Cerabyte поддържа скорост на трансфер от няколко гигабита в секунда (Gbps).

Как работи технологията

По време на анонса Cerabyte приказва за два типа устройства – касети CeraMemory, вътре в които има стъклени плочи, покрити с керамика, и специфични ленти CeraTape. Компанията показва единствено работата на устройствата CeraMemory.

Презентаторите извадиха пластина от касетата и я сложиха на особено устройство за четене и запис на информация. Показан беше единствено процесът на запис – специфичен лазер изгаря повърхността на пластината и по този начин записва данни върху нея, след което специфичен сензор-камера ревизира целостта им. Това е сходно на процеса на запис на оптични дискове.

При четене не се употребява лазер – достъпът до информацията на носителя се прави от същия сензор-камера.

Разработчиците не прецизират дали е допустимо да се презапише информация върху новите стъклени дискове. Без тази функционалност дизайнът на Cerabyte е по-скоро аналог на оптични дискове CD-R и DVD-R, в сравнение с твърди дискове, магнитни ленти или SSD.

Алтернатива в близка вероятност

Откакто разгласи своята технология през септември 2023 година, Cerabyte направи обилни крачки напред. Компанията сподели освен устройство, само че и първообраз на апаратура за четене и запис на информация. Дизайнът е модулен, което разрешава да се сглоби цяла система от такива четци.

Пластините с информация са ситуирани в специфични касети CeraMemory, а разработчиците оферират слагането им в роботизирана библиотека, където данните се записват и четат благодарение на 2 милиона лазерни лъча.

Въпреки че актуалният първообраз евентуално няма да надмине водещите устройства за предпазване, Cerabyte възнамерява да мащабира своята система. Тази технология е обещаваща за бъдещото предпазване на информация, като до края на десетилетието може да направи остарели обичайните решения за предпазване.

Cerabyte не прецизира по кое време ще пусне CeraMemory и CeraTape в всеобщо произвеждане. Подобни дискове обаче биха били доста потребни в този момент, във време, когато твърдите дискове съвсем са спрели в развиването си, а SSD-тата са на път да нарастнат, заради устрема на производителите на чипове памет да печелят повече.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР