Парасто Хаким се стресна от почукване на предната порта. Тя

...
Парасто Хаким се стресна от почукване на предната порта. Тя
Коментари Харесай

„Училището е като светлина за мен: Тайните класни стаи дават шанс на афганистанските момичета да учат въпреки правилата на талибаните

Парасто Хаким се стресна от почукване на предната врата.

Тя сканира класната си стая за бързо броене на учениците – всички девойки към този момент участваха. Може да са единствено талибаните.

С разтуптяно сърце тя отвори вратата и видя минимум петима членове на афганистанската въоръжена формация, които упорстваха да я ревизират дали нарушава някакви правила. Тя беше. Това беше скрито учебно заведение, основано, с цел да образова девойки, макар възбраните за женско обучение, наложени от талибаните, откогато си върнаха контрола над Афганистан преди две години.

Хаким неотложно употребява учебните протоколи за сигурност. За да подсигурява сигурността на нейния личен състав и учениците, тя ги инструктира по какъв начин да реагират при инспекция на талибаните.

„ Казах на девойките да мълчат, да държат очите си надолу и да не приказват “, даже в случай че талибаните приказват непосредствено с вас “, сподели Хаким от неразкрито място отвън Афганистан.

„ Така че, когато те (талибаните) им задаваха въпроси, девойките просто ме гледаха и аз трябваше да отговоря – бях толкоз изплашен. “

Хаким споделя, че талибаните са се пробвали да подкупят девойките да приказват, само че те са мълчали. Тогава екстремистите започнаха да й крещят и се пробваха да сплашат нея и различен преподавател с въпросите си, сподели тя. Но откакто не стигнаха до на никое място, те си потеглиха.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР