Параолимпийци от Русия и Беларус ще се състезават в Париж 2024

...
На руски и беларуски спортисти ще бъде позволено да се
Коментари Харесай

На руски и беларуски спортисти ще бъде позволено да се състезават на Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. под неутрален флаг, след като официалните лица гласуваха в петък срещу пълната забрана.

Международният параолимпийски комитет (IPC) гласува за частично спиране на руския и беларуския национални параолимпийски комитети за две години поради „нарушения на конституционните задължения за членство“.

Това решение означава, че и двете нации могат да участват в Париж „в индивидуален и неутрален капацитет" без национални знамена, цветове или емблеми - ход, силно осъден от Украйна.

Гласуването за пълна забрана на руски спортисти се провали с малък провал със 74 против, 65 за и 13 въздържали се.

решение беше взето на IPC, на неговата Генерална асамблея в Манама, Бахрейн.

Русия и нейният съюзник Беларус бяха отстранени от параолимпийски състезания, след като руските сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г.

В резултат на това спортисти от двете нации бяха лишени от участие в Зимните параолимпийски игри в Пекин през март 2022 г.

Украйна по-късно в петък разкритикува решението на IPC с аргумента, че това ще „удължи войната“.

Помощникът на украинския президент Михайло Подоляк каза в публикация в социалните медии че решението "удължава войната и второ, провокира Русия да увеличи нивата на масово насилие в Украйна."

Андрю Парсънс, президент на IPC, каза, че организацията е "много твърдо убедена, че спортът и политиката не трябва mix".

Решението идва две седмици преди сесията на Международния олимпийски комитет в Мумбай, където се очаква организацията да обсъди участието на Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж следващата година.

МОК по-рано обяви решение за допускането на руски и беларуски спортисти на Игрите през 2024 г. ще бъде направено „в подходящия момент“.

Руският олимпийски комитет каза по-рано през септември, че няма да бойкотира Игрите в Париж и че руснаците са свободни да се състезават на Олимпиадата като неутрални.

„Бойкотирането на Игрите не води до никъде“, каза президентът на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков.

„Ние живеем заедно в свободна държава. Всеки човек може, ако желае, да поеме по пътя" на състезание под неутрален флаг, каза Поздняков.

Поздняков критикува съществуващите препоръки като "забранителни по природа", казвайки, че правилата "няма да позволят голям брой наши спортисти да участват в олимпийските игри."

Организацията на обединените нации през юли документира 9000 смъртни случая на цивилни от началото на войната в Украйна, включително 500 деца, въпреки че изчислява, че реалната жертва може да бъде значително по-висока.

( AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР