Параметрите на гумите могат да се следят в реално време

...
Параметрите на гумите могат да се следят в реално време
Коментари Харесай

Електромобилите е желателно да имат специални гуми


Параметрите на гумите могат да се наблюдават в действително време със датчици, програмен продукт и телеметрия
(илюстрация: Continental)

Специфично при колите с електрическо и хибридно задвижване е, че те са по-тежки от обичайните модели, като за това способства батерията, а в тази ситуация с хибридите – моторът, електрическият мотор и горивният контейнер. Също по този начин по време на придвижване тези коли предават повече въртящ миг към пътя, ето за какво е желателно да имат гуми, които са особено приспособени за техните характерности.

Някои от характерностите са сигурност на мокри и сухи пътища, точно ръководство, пай спирачен път и нещо изключително значимо за електрическите автомобили – доста ниско противодействие при търкаляне, споделят от разработчика на гуми Continental. Компанията се оправя с тези провокации, като проектира гуми, предопределени особено за електрически коли, рейсове и камиони.

Допълнителното тегло на транспортното средство, да вземем за пример, се компенсира посредством увеличение на товарния потенциал на каркаса или тялото на гумата, като нормално се отбелязва със признака XL отвътре. В момента браншът подхваща стъпки за стандартизиране на гуми с даже още по-високи натоварвания, които евентуално ще бъдат със признака XL+.

Много ниското противодействие при търкаляне на гумата се реализира посредством подобаваща примес на протектора, посредством профилите и структурата на гумата, изключително на страничните бордове, както и поддържане на допустимо най-ниско общо тегло. Всички тези ограничения би трябвало да бъдат деликатно координирани, с цел да се подсигурява, че гумите резервират своята висока сигурност при ръководство.

Като се има поради какъв брой по-тихо е едно електрическо транспортно средство по отношение на модел с мотор с вътрешно горене, шумът в гумите би трябвало да се ограничи допустимо най-вече. Това може да се реализира посредством прибавяне на вътрешен пенообразен пласт към гумата посредством технологията ContiSilent, създадена от Continental.
още по тематиката
На пръв взор тези специфични гуми наподобяват изцяло естествени. Шарката на протектора, дизайнът на страничния ръб и маркировката в профил са сходни на обичайните модели. Но с изключение на наложителната и общоприета информация на страничния ръб участва и код „ OE ”.

Една технология за електрически коли, която Continental ползва посредством пилотен план в Дания, е следенето на дълбочината на протектора и качеството на гумата чрез датчици, специфичен програмен продукт и телеметрия. Всички данни се съхраняват в облака с подобаващи логаритми, а прецизността е съвсем съвършена.

Това способства в идния интервал водачите да разполагат с информация в действително време по отношение на качеството на своите гуми, износването на протектора, тъй че да могат да изберат по кое време да сменят гумите си, вместо постоянното обслужване на вулканизатор два пъти годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР