Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм

...
Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм
Коментари Харесай

Най-мащабният кинофестивал в България идва във Варна, киноманите ще са презадоволени

Паралелното издание на най-мащабния кинофестивал в България – София Филм Фест още веднъж ще се организира във Варна за 10-и юбилеен път.  От 15-и до 22 март залите на ФКЦ ще посрещнат селекция от 18 кино лентата, обиколили през годината най-големите кино столици като Кан, Берлин и Венеция. И в случай че има нещо, по което можем да познаем, че това е десета юбилейна година на феста за Варна, то това е плануваната стратегия. Вкусовете на киноманите ще бъдат презадоволени с дълъг лист, включващ огромния победител на Оскарите - Зелената книга (16 март; 19:00ч) и Студена война (22 март, 18:00ч.) – номиниран за най-хубав чуждоезичен филм. Място намира и най-хубавото от различното кино в лицето на провокатора Ларс Фон Триер и новия му филм " Къщата, която Джак построи “ (18 март; 20:00ч.). Филмът е мрачна история, показана по метафизичен и на моменти занимателен метод. Вътрешен монолог бродещ из мислите на един сериен палач, само че също тези на датския режисьор. Познавачите на творчеството на Триер би трябвало да се приготвят за огромна доза от познатото им изправяне на ръба на усещанията, страстите и естетиката.

Палитрата на заглавията минава през скандинавско, близкоизточно и европейско кино със наложителна спирка в България  с филмите " Снимка с Юки “ на Лъчезар Аврамов и " Прасето “ на Драгомир Шолев. От далечна Япония пък идва тазгодишният притежател на Златна палма - " Джебчии " на Хирокадзу Корееда.

" Първото нещо, което ми хрумна за слоган на кино лентата, бе " Само закононарушенията ни държат дружно “. В Япония закононарушенията като телефонните измами и детските обири, поощрявани от родителите, са гневно подложени на критика. Разбира се, такива нарушители би трябвало да бъдат порицавани, само че се чудя за какво всички толкоз се ядосват за дребни нарушавания, а в същото време има толкоз доста извършители, които вършат доста по-мащабни измами без последици. Особено след земетресенията през 2011 година не се усещам добре, когато слушам някой да повтаря, че фамилните връзки са значими. Затова взех решение да разуча тази тематика, като опиша за едно семейство, обединено от закононарушение. “ - Хирокадзу Коре-еда

Други забавен филм е копродукцията сред Германия и Азербейджан – " Сутиенът “ (19-ти март 20:15ч.) на  Файт Хелмер. Машинистът Нурлан кара влака към Баку за финален път, преди да се пенсионира. По пътя през кварталите в града влакът му закача наследник сутиен от нечий шир. За да избяга от самотното си битие, Нурлан потегля на най-приключенското странствуване в живота си: да открие собственичката на това любопитно долни дрехи. С изключителна целенасоченост Нурлан чука на всяка врата по пътя на влака. И до момента в който дамите, които среща, имат своите аргументи да го позволен в живота си, неговият " план “ не остава неусетен от съпрузите им. Колкото по-трудно става, толкоз по-изобретателен и несклоняем става Нурлан, с цел да убеди всяка жена да опитва сутиена.

Отново на изток, само че този път в Иран ни води лентата " Техеран, град на любовта “  (16 март; 15:00ч.). Облягайки се на тематиката за нещастната обич – чест сюжет в обичайните персийски приказки – филмът е игриво умислен триптих за хора, търсещи обич, напомнящ за непостоянната природа на човешкото благополучие.

Любителите на документалните филми още веднъж няма да бъдат подценени, като тази година не едно, а  две заглавия ще бъдат показани в тази категория; " Пи Джей Харви; A Dog Called Money " (18 март, 18:00ч.) и " Шестима музиканти и градът “ 22 март, 19:00ч.), който е поклон от страна на уредниците към огромната арменска диаспора във Варна. И в случай че музикалната линия в програмата не може да ви убегне, то повода е, че тазгодишното издание на София Филм Фест минава под знака на 50-тата годишнина от фестивала Уудсток. Откриването ще бъде последвано от обичайното празненство с музика онлайн във фоайето на ФК, а още на идващия ден (16 март) ще се организира и още едно празненство, особено проведено във връзка юбилея - на сцена Ротонда в Драматичен спектакъл Стоян Бъчваров в музикалната компания на La Migra.

Програмата е дълга и уредниците от Артин Вижън канят всички фенове на качественото кино да се срещнат  с нея на Фейсбук страницата на фестивала. Билетите ще са в продажба от 1 март на билетна каса във ФК, както и онлайн.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР