Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи

...
Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи
Коментари Харесай

Нинова: Паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да продължи да управлява

Паралелната страна се прегрупира, с цел да оцелее и да продължи да ръководи. Това не е правосъдна промяна. Това беше подмолна договорка с две цели – да се спасят досегашните крадци, а бъдещите да си подсигуряват успокоение. Приеха се закони за съответен човек, а не за смяна в системата, не за правдивост, не за бърз развой и правосъдие, еднообразно за всички. Прие се закон, особено за Гешев, да се понижи броят на членовете на Висш съдебен съвет, които да го освободят – от 17 на 13. След това Сарафов да бъде определен единствено от прокурорската квота, а не от Пленума. В момента вместо същинска правосъдна промяна, влязоха в цялостна каша “.

Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на Българското национално радио.

В предаването „ Неделя 150 “ Нинова даде образци: „ Закона за правосъдната власт е с наложено несъгласие от президента. Намаленият брой на прокурорската гилдия е изпратена в Конституционния съд. Спори се дали единствено прокурорите, а не Пленумът, трябваше да избират Сарафов. Спори се дали този или различен Висш съдебен съвет да избира новия прокурор. Като цяло вместо повишение в доверието правосъдната система, се получи тъкмо противоположното. Висш съдебен съвет е изцяло злепоставен - не може едни и същи хора да поддържат Гешев, по-късно да му желаят махането, по-късно да си отдръпват настояването за махане. Това не покачва доверието на жителите, а в противен случай “, уточни водачът на Българска социалистическа партия.

Тя разяснява и така наречен „ Крумови закони “: „ Те не доведоха до правосъдна промяна, а препраха мафията и разрешиха прегрупиране, с цел да ръководи отново. Ние се чудихме за какво Борисов толкоз ги харесва, а то е реалност – Борисов е на власт още веднъж, има имунитет, следствие няма, евентуално Сарафов ще му отдръпна настояването за имунитет, комисия за гледане на имунитетите не работи, тъй като няма ръководител. Ето това е резултатът. ГЕРБ и Движение за права и свободи използваха Политическа партия и Демократична България – с техните гласове махнаха Гешев и сложиха Сарафов и в този момент „ Продължаваме промяната “ недоволстват. Ами те са си отговорни, че разрешиха да са пералнята на задкулисието, с което сякаш се бореха “, безапелационна бе Нинова.

Тя уточни, че Българска социалистическа партия не приема, че този Висш правосъден съвет би трябвало да избира новия основен прокурор, защото те са потвърдили, че не могат да мислят независимо и се въздействат: „ Трябва да се избере нов Висш съдебен съвет и едвам тогава да се пристъпи към процедура за избор на нов основен прокурор “.

По отношение на конституционната промяна, Нинова съобщи: „ Това дотук не е промяна, това е почистване на сметки и преодоляване още веднъж на прокуратурата. Притеснява ни това, че нямат никаква съответна концепция по какъв начин да стане смяната в Конституцията, че ръководещото болшинство има разнобой вътре между тях какво да се случи, дали въобще да има фигура на основен прокурор или пък да няма, или да има само че с лимитирани пълномощия. Те не са поставили нищо съответно на масата за договаряния, по тази причина и ние обявихме, че не желаеме в такива предварителни фалшификати на диалози за конституционна промяна да участваме. Нека да си изяснят какво оферират, да го предложат и тогава ние ще си дадем и мнение, а евентуално и оферти по текстовете “, изясни водачът на Българска социалистическа партия и добави, че съгласно социалистите фигурата на основния прокурор би трябвало да бъде непокътната, най-малкото тъй като за неговото отписване от Конституцията е належащо Велико Народно заседание и това не е задача, с която да се заеме Народното събрание, тъй като неговото решение би било анулирано от Конституционния съд и ще се окаже загуба на време.

Тя дефинира като неточност на Гешев, че до момента не е изискал следствие против Бойко Борисов, до момента в който той е бил без имунитет: „ Но в този момент, когато нещо се обърка сред тях, и Гешев изиска имунитета му, всичко беше подчинено в Народното събрание на това да бъде избавен – вижте записите и на Политическа партия: „ Ще създадем една комисия, препоръчана от Христо Иванов “, „ Ще тупаме топката 6 месеца, с цел да преперем Борисов “. Цитат. Всичко е ясно “, безапелационна бе Нинова.

Тя съобщи, че изявлението на Гешев няма нищо общо с политическото решение на Българска социалистическа партия да излезе от диалозите с ГЕРБ: „ Тези, които се опасяват от Гешев и които той има нещо за тях, побързаха да го махнат, да си създадат комисия на имунитетите и да се скрият зад имунитет. Ние не направихме нищо сходно. Логиката „ тъй като те е боязън от Гешев, по тази причина се оттегляш от договарянията “ – отпада. Страхливците от Гешев са тези от другата страна, които се скриха зад имунитети и комисии “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР