Паралелките вече ще учат присъствено, ако 30% от учениците във

...
Паралелките вече ще учат присъствено, ако 30% от учениците във
Коментари Харесай

Свалят прага: Паралелките ще учат присъствено при 30% съглас...

Паралелките към този момент ще учат присъствено, в случай че 30% от учениците във всяка желаят да се върнат в клас с тестване или „ зелен документ “ – документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване. Новото изискване влиза в действие от 15 декември.

Това взеха решение през днешния ден Министерството на образованието и науката, синдикатите и работодателите в просветителната система на съвещание на Отрасловия съвет за тристранно съдействие.

Досега, в случай че за 50% от учениците нямаше единодушие за тестване или зелен документ, паралелката оставаше в електронно образование, което ощетяваше искащите да учат присъствено. Чрез намаляването на условия % подготвени да съблюдават условията на здравните управляващи в учебно заведение ще се върнат повече деца, които в този момент са у дома поради отхвърли на своите съученици или на техните родители за проучване за COVID-19 един път в седмицата.

Несъгласните с щадящите проби ще продължат да се образоват от отдалеченост. Според насоките за образование в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура учебните заведения ще обезпечават на тези деца и младежи синхронно или асинхронно образование според от своите благоприятни условия.

МОН слага акцент върху присъственото образование. Декларации за единодушие се одобряват непрестанно. Към момента проби има за всички възпитаници в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Всички учат присъствено без тестване в общините с по-ниска заболяемост.

До Коледа няма да има други промени в режима за образование в пандемични условия, даде обещание министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той благодари на обществените сътрудници за градивния метод и съдействието при обезпечаването на безвреден присъствен развой в актуалните сложни епидемиологични условия.

Социалните сътрудници поддържаха предлагането на МОН за бюджет на просветителната система за 2022 година Близо 5 милиарда лв. са плануваните разноски за предучилищното и учебното обучение за следващата година. Към тазгодишните 4,446 милиарда лв. (3,6% от БВП) са поискани в допълнение още 834 млн. лв.. Те ще обезпечат покачване на учителските заплати съгласно растежа на междинната работна заплата в страната, ще покрият съществуващи сега дефицити и нови действия по главните политики.

В поискания спомагателен запас е разчетен и 20% растеж в стандартите за прехрана на един възпитаник и паралелка. Това се прави поради нарасналите режийни и други разноски, както присъщи, по този начин и свързани с пандемията.

МОН желае също повече средства за обсега на 4-годишните деца в наложителна предучилищна подготовка. По-големи суми са препоръчани за възстановяване на материална база, за дофинансиране на транспортни разноски на учениците, за възобновяване на автопарка от учебни рейсове, за стипендии и за хранене на децата от наложителната предучилищна подготовка и учениците от I до IV клас.

Свързани вести Брожение измежду родителите: Да отпадне условието за 50% съгласни за връщане в клас с тест
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР