Параграф 22 с хартиените рецепти за лекарства, издадени след 30

...
Параграф 22 с хартиените рецепти за лекарства, издадени след 30
Коментари Харесай

Параграф 22 с хартиените рецепти, издадени след 30 април

Параграф 22 с хартиените предписания за медикаменти, издадени след 30 април. Въпреки че такива към този момент не би трябвало да се издават, лекари и аптеки ще продължат да ги одобряват. По разпоредба от 1 май аптеките нямат право да извършват хартиени предписания, в случай че са издадени след 30 април.

Направят ли го, ще са в нарушаване и рискуват да не получат парите си от Здравната каса. Заради неналичието на софтуерна подготвеност обаче здравният министър внесе предложение за отсрочване на периода с два месеца, т.е. електронните предписания ще влязат в действие от 1 юли.

Но предлагането на проф. Костадин Ангелов към днешна дата още не е обнародвано и не участва в Държавен вестник. Репортерската ни инспекция сподели, че все пак хартиените предписания ще бъдат годни и след 1 май.

Много пациенти в страната от години чакат хартиените предписания да отидат в историята. Анна Стойнева е една от тях.

„ Това ще е по-удобното електронната рецепта, в сравнение с хартиената, най-малкото, което е няма да се разкарваме до персоналния доктор “, съобщи Анна Стойнева.

Това се оказва, че не е по този начин. Посещението при доктор остава неизбежно.

„ Електронната рецепта не анулира визитата при доктор, защото всяко изписване на лекарства остава условието да бъде след обзор “, изясни доктор Георги Миндов.

И хартиените, и електроните предписания ще важат след 1 май, само че лекарите откриват проблем със софтуера.

„ Един от кодовете на медикаментите с ЦА, който е, не е въведен, не е утвърден от комисия по реимбурсация, чакаме това да се случи. Имаме няколко импортирани писма към този момент. Вече тази комисия е на директно послушание на Министерски съвет. Ако има такива медикаменти с този код, в случай че се изписва на електронна рецепта, би трябвало да бъде заменена с аналог, т.е. с друго лекарство, което да го замести “.

А това съгласно доктор Миндов ощетява пациента и финансово, и като медикамент. Асоциацията на притежателите на аптеки въпреки всичко успокояват, че от на следващия ден няма да зародят проблеми с хартиените предписания.

„ Това, което интересува хората е, че се отсрочва с два месеца въвеждането на електронната рецепта, които изцяло да заменят хартиените. Те и сега могат да се употребяват паралелно с хартиените още два месеца, т.е. до 1 юли. За нас е хубаво да има временен интервал, с цел да може ние да направляваме, че всичко вярно е въведено в системата “, съобщи Николай Костов.

Така преходът към електронни рецепта се отсрочва за следващ път, този път с още два месеца.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР