Парадоксално е, че вече имаме кандидати за местните избори наесен,

...
Парадоксално е, че вече имаме кандидати за местните избори наесен,
Коментари Харесай

Експерт: Парадоксално е, че вече има кандидати за местния вот, а правила пак ще се променят

„ Парадоксално е, че към този момент имаме претенденти за локалните избори наесен, а се чака нова смяна на изборната система. Очаква ни една обичайната неустановеност “. Така Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК разяснява в ефира на Euronews Bulgaria идния избор за кметове в страната и проблемите към него.

„ Изначално осакатихме тези машини и техните функционалности – да оферират следено гласоподаване в предпазена среда, да резервира нашия избор. Направихме машина, която да ни отбелязва касови бележки. Имахме 100 % преброяване, само че нямахме решение какво ще вършим, в случай че не излязат бюлетините от машините на 100 % “, разяснява Цицелков електронни устройства и последните промени в Изборния кодекс преди предходните предварителни парламентарни избори.

„ Каквато и технология да се употребява, заложен е принцип. Тя не трябва да бъде противопоставяна на върху различен тип технология, това не е хартия против машина “, добави той. По думите му има други значими промени – финансирането на партиите би трябвало да бъде обвързано с обучаването на членовете на секционните изборни комисии.

Относно видеонаблюдението в секциите, Цицелков счита, че откакто страната е похарчила толкоз доста пари, то „ дано оползотворим камерите по най-хубавия метод “.

Вижте цялото изявление във видеото. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР