Парадокс: много високите цени на газа в Европа помагат на

...
Парадокс: много високите цени на газа в Европа помагат на
Коментари Харесай

Европа рязко увеличи покупките на руски газ

Парадокс: доста високите цени на газа в Европа оказват помощ на европейците да запълнят складове. Работата е там, че високите цени принуждават хората на континента да пестят от синьо гориво, а това от своя страна им оказва помощ в този момент да стартират да се приготвят за новия отоплителен сезон и да запълнят подземните складове по-бързо от упованието.

Нивото на запълване на газовите складове обаче не оказва изключително мощно въздействие върху цените на газа. Така че в този момент главният въпрос за Европа е: какви ще са цените на синьото гориво през есента? Уви, отговорът на този въпрос съгласно специалистите не вдъхва необикновен оптимизъм. Това значи, че Старият свят може да посрещне идването на зимата и студеното време с складове, цялостни с доста безценен газ.

През последните седмици Европа внезапно усили покупките си на съветски газ, който към момента не е неразрешен. В началото на май търсенето на газ от Русия доближи петмесечен връх. Вносът на полутечен природен газ (ВПГ) също не понижава, основно от Съединени американски щати, макар обстоятелството, че общият експорт на полутечен природен газ от Съединени американски щати е намалял заради планувани поправки на инфраструктурата за произвеждане на полутечен природен газ на брега на Персийския залив.

В началото на април запасите от газ в Европа бяха с 18% под междинните пет години преди пандемията, съгласно “Ройтерс”. Сега запасите от газ на континента и във Англия са нарастнали до 380 теравата. Ако темпът на пълнене на газовите складове продължи, тогава до 1 октомври, т.е. до началото на отоплителния сезон те ще се усилят до 904 теравата.

Тук, несъмнено, главното е „ в случай че “. Темпът на закупуване на газ от европейците зависи главно от съветския газ, т.е. от Москва. “Газпром” евентуално е подготвен да резервира настоящия ритъм на доставките на газ за Европа на към 100 милиона кубически метра дневно, в случай че купувачите заплащат за това в рубли.

Друг значим фактор е цената на природния газ. Европейците и европейските предприятия към този момент се затрудняват по какъв начин да заплащат сметките си за ток. Предприемачи в страни като България предизвестяват управляващите за иден банкрут, в случай че високите цени на газа се задържат за нескончаем интервал от време. Ако газовите компании продължат да купуват газ по настоящи цени, тогава цената на газа за потребителите в европейските страни и надлежно цената на електрическата енергия ще остане доста висока.

Естествено, европейските икономисти схващат, че хранилищата в този момент се пълнят с доста безценен газ и че това е неприятна вест за европейската стопанска система. Естествено, това не може да стане без помощта на държавните управления.

Засилените покупки на газ и енергичното пълнене на газовите складове се правят на фона на не по-малко енергичните апели от страна на европейските управляващи за по-нататъшно икономисване на сила. Например немският институт ЕВИ прикани за икономисване. Икономистите пресметнаха какво ще се случи, в случай че доставките на съветски газ за Германия и другите европейски страни спрат. Резултатите бяха разочароващи: в този случай Европейски Съюз, като се изключи Испания и Португалия, и Англия ще би трябвало да понижат потреблението на газ с 459 теравата през лятото. Ако Европейският съюз желае да поддържа пълнотата на оборудванията за предпазване на газ на равнище от 33%, тогава потреблението на газ ще би трябвало да бъде понижено със 790 теравата.

Авторите на прогнозата заключават, че пробвайки се да понижи зависимостта от съветските енергийни носители, обединена Европа към момента е доста подвластна от тях в този момент. Но в това време опитите за понижаване на тази взаимозависимост водят до появяването на друга взаимозависимост - от американския ВПГ, която, макар че президентът Байдън назовава американски газ, за разлика от " мръсния " съветски газ, " газ на свободата ", като цяло не се разграничава от зависимостта от съветския газ. При вероятността за намаляване или цялостно изгубване на зависимостта от съветския газ в много далечно бъдеще, европейците получават още една взаимозависимост. И ето още един абсурд – макар че зависимостта на Европа от непознати енергийни носители нараства, Вашингтон твърди, че енергийната ѝ сигурност се ускорява.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР