Парадокаслно, но и хубавите и негативните неща в живота ни

...
Парадокаслно, но и хубавите и негативните неща в живота ни
Коментари Харесай

"Истории зад датата": Преди 102 г. е подписан договора за край на Първата световна война

Парадокаслно, само че и хубавите и отрицателните неща в живота ни стартират и свършват с контракт. В случая приказваме за огромна документална точка на кървясъл боен спор.

На днешната дата преди 102 година подписан е Версайския контракт, който публично поставя завършек на Първата международна война. След края на военните дейности през 1919 година в Огледалната зала на Версайския замък край Париж Антантата и Германия подписват контракт, определящ глобите за немската страна, изгубила войната.

Финалите условия са избрани след продължителни засекретени заседания от водачите на " Големите три " страни: английския министър председател Дейвид Лойд Джордж, френския министър председател Жорж Клемансо и американския президент Удроу Уилсън.

Дори и за тази дребна група е мъчно да вземе решение за обща позиция, тъй като техните цели са в несъгласие. Резултатът е наименуван " трагичен компромис ".

Договорът урежда освен ситуацията на Германия в следвоенния свят, само че задава и правилата, по които по-късно се изготвят договорите с останалите победени страни.
Когато приказваме за рисковете на спорта – от време на време би трябвало да си припомняме до каква степен може да стигне спортната завист и упоритост за победа.

На днешната дата през 1997 година боксьорът Майк Тайсън отхапва парче от ухото на съперника си Ивендър Холифийлд. Тайсън е дисквалифициран, лишен е от лиценз за бокса и е санкциониран със сериозна сума. Тяхната история и съревнование има обаче предистория.

За първи път двамата боксьори се срещат на кръга през 1996 година Фаворит на букмейкърите е Тайсън, само че на инат на прогнозите Холифийлд съумява да изненада всички експерти като удържа сложна, само че безспорна победа. Холифийлд господства и печели с механически нокаут в 11 рунд. Реваншът сред двамата е няколко месеца по-късно и Тайсън безусловно е насъскан. Битката се чака с нечуван интерес от феновете. В третия рунд Майк е разгневен от това, че Холифийлд на няколко пъти го е блъснал с глава и прибягва до крайната мярка да захапе ухото на противника.

Реферът вика доктор, който преглежда раната и декларира, че мачът може да продължи. На Майк са отнети няколко точки и срещата е възобновена. След малко обаче " Динозавъра " още веднъж захапва ухото на Холифийлд и е дисквалифициран.

Години по-късно стоманеният Майк потвърждава, че неприятна реклама няма с изявлението, че е спечелил няколко пъти повече от санкцията от 3 млн. $, с която е осъден. Парите пристигнали от реклами, участия в разнообразни продукции и сувенири на боксиращи се хора със свирепа захапка.

Любопитен факт е, че 12 години след случая Тайсън търси амнистия от Холифийлд, който пък приема извинението и признава, че не носи неприятни мемоари от тази паметна борба. Двамата постоянно се появяват на събития в обща компания и потвърждават, че съперничеството на кръга няма общо с другарството в живота.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР