Папата отправи призив към избирателите.Папа Франциск призова за връщане към

...
Папата отправи призив към избирателите.Папа Франциск призова за връщане към
Коментари Харесай

Папа Франциск: Внимавайте с политици, които имат маниакален стремеж към популярност

Папата насочи апел към гласоподавателите.

Папа Франциск прикани за връщане към " положителни политики " и уточни, че демокрацията се е влошила рисково в миг, в който недоволни хора са примамвани от " песни на сирени ", с които популистки политици им дават обещание лесни, само че нереалистични решения. Папата дойде през днешния ден от Кипър в Атина - постоянно считана за люлка на демокрацията, написа

Петдневното посещаване на Франциск в Източното Средиземноморие има за цел главно да притегли вниманието върху неприятното състояние на мигрантите и бежанците, оповестява организация Ройтерс. В тирада в президентския замък папа Франциск цитира древногръцки философи и поети, като Аристотел и Омир.

Той прикани за връщане към политика, която е в услуга на общото богатство, а не водене на такава, която насажда страхове. Папата означи, че сме очевидци на превръщане на тил на демокрацията, освен в Европа. Папа Франциск не назова нито една страна съответно в речта си, само че в предишното е подлагал на критика политиката на редица водачи, в това число на някогашния американски президент Доналд Тръмп и на италианския крайнодесен водач Матео Салвини, изключително по въпросите на имиграцията. Франциск сподели, че хората би трябвало да внимават с политици, които имат " маниакален блян към известност " и които в " жаждата си за видимост " дават нереалистични обещания. Папата изрази вяра, че укрепването на демокрацията " може да бъде отговорът на песните на сирените на авторитаризма " и че " индивидуализмът и безразличието може да бъдат преодолени посредством грижа за другите, за бедните и за съзидание ".

Гърция е една от главните порти към Европейски Съюз на претендентите за леговище, които бягат от разкъсвани от войни страни и от бедността в Близкия изток, Азия и Африка. В речта си в президентския замък в Атина папата съпостави ситуацията на днешните мигранти и бежанци, доста от които умират в морето, с " ужасна съвременна Одисея ". При идването си в Атина по-рано през днешния ден главата на Римокатолическата черква бе посрещнат от деца в обичайни гръцки носии, както и от едно момче от Африка и едно момиче от Филипините. Утре папата ще посети приемния център за бежанци и мигранти на остров Лесбос.

При предходното си посещаване на Лесбос през 2016 година папата взе със себе си три фамилии сирийски бежанци. Тази седмица в Кипър папата уговори 50 мигранти да бъдат преместени от Кипър в Италия след неговото посещаване. В прочувствена среща с претенденти за леговище в Кипър през вчерашния ден папа Франциск приказва за изискванията в Либия и на други места по света и сподели, че е задължен да каже истината за страданията на бежанците, като съпостави изискванията, при които живеят мнозина от тях, с нацистки и руски лагери.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР