Папата е натоварил кардинал Матео Дзупи, председателя на Италианската епископска

...
Папата е натоварил кардинал Матео Дзупи, председателя на Италианската епископска
Коментари Харесай

Папата е възложил на италиански кардинал мисия за мир в Украйна

Папата е натоварил кардинал Матео Дзупи, ръководителя на Италианската епископска конференция, с осъществяването на задача, чиято цел е да помогне за преустановяване на войната в Украйна, заяви Ватиканът, представен от Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 10536
За пръв път Франциск разгласи желание за сходна задача предишния месец на връщане от посещаване в Унгария, само че тогава той направи това завоалирано, без да даде детайлности.

Ватикански дипломатически източник съобщи, че Дзупи ще се опита да се срещне поотделно с украинския президент Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога и съветския президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През.

Ватиканът разясни в публично известие, че 67-годишният кардинал ще извърши задача, която е съгласувана с Държавния секретариат (правителството) на Ватикана и която " да способства за понижаване на напрежението към спора в Украйна, с вярата, която в никакъв случай не е напускала Светия отец, че по този начин може да се постави началото на кротичък развой ".

На 30 април, на връщане от посещаване в Унгария, Франциск направи многозначително изявление за присъединяване на Ватикана в задача за преустановяване на войната.

" Има задача, която е в ход, само че към момента не е обществена. Когато стане обществена, ще разкрия (подробности за нея) пред вас ", сподели той пред кореспонденти.

Днес Ватиканът разясни, че към момента се прецизират периоди и други елементи към задачата.

Дзупи произлиза от Общността на свети Егидий, световна католическа организация от Рим, бореща се за мир и правдивост по света. През 1992 година с посредничеството ѝ е подписано съглашение, поставило завършек на гражданската война в Мозамбик, която лишава към половин милион човешки живота и прокужда към четири милиона души от домовете им.

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март направи Дзупи кардинал през 2019 година, а предходната година той беше определен да ръководи Италианската епископска конференция (събранието на италианските католически епископи).

Наскоро ватиканският държавен секретар кардинал Пиетро Паролин съобщи, че " в този момент е времето да се поеме самодейността за реализиране на обективен мир в Украйна ".

През 2003 година починалият папа Йоан Павел Втори изпрати свои високопоставени представители във Вашингтон и Багдад при несполучлив опит да предотврати експлоадирането на Войната в Ирак.

Миналата събота Зеленски се срещна с Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март във Ватикана, само че след това той като че ли омаловажи опцията за папско ходатайство.

" При цялото ми почитание към Светия отец, ние не се нуждаем от медиатори, нуждаем се от обективен мир. Путин единствено убива. Не се нуждаем от ходатайство сред нас и него ", сподели украинският президент пред италианската телевизия.

В публикувано от Ватикана изказване в деня на визитата му не беше упоменато нищо за сходна задача, а Зеленски разгласи, че е призовал папата да поддържа мирния проект на Киев, който планува възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на съветските войски и преустановяване на бойните дейности, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР