Папа Франциск заяви, че за Израел и Палестина е необходимо

...
Папа Франциск заяви, че за Израел и Палестина е необходимо
Коментари Харесай

Папа Франциск призова за двудържавно решение на израелско-палестинския конфликт

Папа Франциск съобщи, че за Израел и Палестина е належащо двудържавно решение, с цел да се постави завършек на войни като актуалната, и прикани за специфичен статут на Йерусалим.

В изявление за новинарския канал на италианската държавна телевизия РАИ Франциск сподели също, че се надява да бъде избегната районна ескалация на спора, който стартира, когато бойци на " Хамас " влязоха в Израел, убиха към 1400 израелци, най-вече цивилни, и взеха към 230 заложници, съобщи Българска телеграфна агенция.

" (Това са) два народа, които би трябвало да живеят дружно. С това умно решение, две страни. Споразуменията от Осло, две добре дефинирани страни и Йерусалим със специфичен статут ", сподели Франциск в изявлението. " Войната в Светите земи ме плаши ", добави Франциск.

През 1993 година израелският министър-председател Ицхак Рабин и водачът на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат си стиснаха ръцете за споразуменията от Осло, с които бе открита лимитирана палестинска автономност.

Президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън, израелският министър-председател Ехуд Барак и Арафат участваха в срещата на върха в Кемп Дейвид през 2000 година, само че не съумяха да реализират дефинитивно спокойно съглашение.

През 1967 година Израел завладя арабския Източен Йерусалим, а през 1980 година разгласи целия град за своя " единна и безконечна столица ". Палестинците виждат източната част на града като столица на възможна бъдеща страна. Израел поредно отхвърля предложенията, че градът, който е заветен за християни, мюсюлмани и евреи, може да има специфичен или интернационален статут.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР