Папа Франциск заяви, че се е отказал от плана да

...
Папа Франциск заяви, че се е отказал от плана да
Коментари Харесай

Папата не иска да се среща през юни с руския патриарх, известен съюзник на Путин

Папа Франциск съобщи, че се е отказал от проекта да се срещне през юни с съветския патриарх Кирил, който е съдружник на президента на Русия Владимир Путин и поддържа войната на Москва в Украйна, съобщи Ройтерс, осведоми Българска телеграфна агенция.

В изявление за аржентинския вестник " Насион " Франциск изрази страдание, че се е наложило да се откаже от плануваната си втора среща с патриарх Кирил, откакто ватикански дипломати са изразили мнение, че сходна среща може да провокира " огромно комплициране в този миг ", очевидно имайки поради войната в Украйна. Папата няколко пъти е отправял косвени рецензии против Русия и Путин поради войната.

РИА Новости цитира съветския митрополит Иларион, съгласно който срещата е била отсрочена, тъй като " събитията през последните два месеца " са щели да основат доста компликации за нейната подготовка.

По-рано този месец Ройтерс заяви, че Ватиканът обмисля опцията да удължи пътуването на Франциск до Ливан на 12-13 юни с един ден, тъй че той да може да се срещне с Кирил на 14 юни в Ерусалим.

Източник от Ватикана, осведомен с планирането на срещата, сподели през днешния ден, че подготовката е била в напреднал стадий и даже е било определено мястото.

Папа Франциск и патриарх Кирил до момента са се срещали един път - през 2016 година в Куба.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР