Папа Франциск заяви, че политическите лидери, които искат стени и

...
Папа Франциск заяви, че политическите лидери, които искат стени и
Коментари Харесай

Папата заклейми политиците, които искат стени, за да държат мигрантите вън

Папа Франциск съобщи, че политическите водачи, които желаят стени и други загради, с цел да държат мигрантите вън, " най-после ще станат пандизчии на стените, които строят ", съобщи Ройтерс.

" Строителите на стени, било то от бодлива тел или тухли, самите те най-после ще станат пандизчии на стените, които строят ", сподели Франциск пред кореспонденти на борда на самолета си на връщане от своето посещаване в Мароко. Той съобщи това в отговор на въпрос за миграцията като цяло и за опасността на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп да затвори границата с Мексико, осведоми Българска телеграфна агенция.

Папата разкритикува европейските държавни управления за това, че доставят оръжия за гражданската война в Йемен, съобщи ДПА.

" Първото нещо, което би трябвало да сторим, е да се опитаме да създадем по този начин, че хората да нямат потребност да емигрират поради война и апетит. Но в случай че Европа, при цялата си благотворителност, продава оръжия на Йемен, с цел да убиват деца, по какъв начин тогава би могла Европа да бъде поредна (в държанието си) ", попита папата.

Вместо това Европа би трябвало да влага в икономическото и просветително развиване на по-бедните страни, " с цел да стопира миграцията не със мощ, а с благотворителност ", прикани Франциск. Той означи, че е чул, че точно за това упорства и немският канцлер Ангела Меркел.

Папата съобщи, че е за това да има мостове, а не стени, и уточни, че уроците на 20-и век - в това число европейската имиграция в предишното към Америките и ужасите на нацизма - би трябвало да накарат европейците да бъдат по-приветливи.

Под натиска на популистите " се всява боязън и след това се вземат решения. Страхът е отправната точка за диктатурите, с обещания и боязън Хитлер завоюва. Знаем резултата. Да се поучим от историята ", сподели папата.

Франциск, който е наследник на италиански емигранти в Аржентина, съобщи, че " е правилно, че една-единствена (европейска) страна не може да одобри всички. Но я има цялата Европа, която да разпредели имигрантите ".

Франциск отбрани взетото наскоро решение да не одобри оставката на френския кардинал, упрекнат за прикриване на случаи на полов тормоз.

Миналия месец кардинал Филип Барбарен, архиепископът на Лион, подаде оставка, откакто получи шестмесечна условна присъда за това, че не е съобщил за обвинявания против духовник за тормоз.

" Той подаде оставка, само че от морална позиция няма по какъв начин да я приема. Защото чисто юридически си има хипотеза за непорочност, до момента в който делото към момента не е завършило ", сподели Франциск. " (Барбарен) апелира, тъй че делото към момента не е завършило. Ще забележим, когато се произнесе и втората (апелативната) инстанция. Но постоянно би трябвало да имаме презумпцията за непорочност ", изясни папата.

Франциск сподели, че е " значимо " да се заобикаля раздаването " на повърхностни присъди, основаващи се на медиите ".

След срещата си на 18 март с папата Барбарен реши да си вземе отпуск от Лионската архиепископия, а не да се отдръпва за непрекъснато.

Франциск съобщи, че заместникът на кардинала ще управлява диоцеза, до момента в който завърши обжалването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР