Папа Франциск за първи първи път имплицитно разкритикува руския президент

...
Папа Франциск за първи първи път имплицитно разкритикува руския президент
Коментари Харесай

Папата критикува Путин: Някакъв човек с власт подклажда конфликти заради националистически интереси

Папа Франциск за първи първи път имплицитно разкритикува съветския президент Владимир Путин поради неговото настъпление в Украйна, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

В тирада пред управляващите на Малта, където по-рано през днешния ден той дойде на двудневна аудиенция, папата съобщи, че " някакъв човек с власт " подклажда спорове, воден от националистически ползи.

" От изтока на Европа, от земята на изгряващото слънце, мрачните сенки на войната в този момент се разгръщат. Ние мислехме, че нашествията на други страни, дивашките улични борби и нуклеарните закани са мрачни мемоари от едно далечно минало ", съобщи папата пред малтийските управляващи.

" Но ледените ветрове на войната, които носят единствено гибел, опустошение и злоба, пометоха мощно живота на доста хора и засегнаха всички нас ", акцентира той.

" Отново някакъв човек с власт, тъжно озовал се в плен на анахроничния позив на националистическите ползи, предизвика и подклажда спорове ", съобщи папата.

И преди този момент на няколко пъти папата мощно осъди неоправданата експанзия и жестокостите на войната. Но непосредствено той засяга Русия единствено в молебствия, като да вземем за пример тази, произнесена по време на световно събитие за мир на 25 март.

" Нека нощта на войната, която се е спуснала над човечеството, да не разрешава на фантазията за мир да увехне ", съобщи още папата през днешния ден.

По-рано в самолета, напът за Малта той сподели, че обмисля пътешестване до Киев. Но не навлезе допълнително детайлности. Папата бе поканен да посети Украйна от украинския президент Володимир Зеленски, от кмета на Киев Виталий Кличко, от посланика на Украйна във Ватикана Андрий Юраш и от украински висши духовници.

В речта си пред малтийските управляващи, която папата произнесе в президентския замък в малтийската столица Валета, той загатна и за миграцията, съобщи Франс прес.

Папата прикани за световни и споделени отговори пред незабавно възходящата миграционна потребност. Призивът бе насочен в миг, в който милиони хора бягат от войната в Украйна.

" Разширяването на незабавната миграция - дано си помислим за бежанците от мъченическа Украйна - ни приканва към огромни и споделени отговори. Не е допустимо някои страни да поемата бремето на целия проблем, до момента в който други остават безразлични ", сподели папата.

Той разкритикува и съглашението, подписано сред Европейски Съюз и Либия, което разрешава на Европейски Съюз да връща мигранти в Либия и съобщи, че Европа би трябвало да покаже човещина, като ги приема, съобщи Асошиейтед прес. Той прикани Средиземноморието да бъде спектакъл на солидарността, а не предвестител на трагичното поражение на цивилизацията.

Той визираше седемгодишната стратегия на Европейски Съюз за обучаване на либийската брегова защита, която патрулира към крайбрежията на Либия в интервенция против трафикантите на мигранти и връща хванатите мигранти назад в Либия. Програмата бе утвърдена и мощно подкрепена от Италия и други страни на първа линия на миграционната вълна, само че правозащитни организации я разкритикуваха и дефинираха като нарушаване на правата на мигрантите. Те документираха и огромни злоупотреби в лагерите за мигранти, в които са настанявани върнатите мигранти в Либия. Сега Франциск съпостави тези центрове за мигранти с концентрационни лагери и разкритикува Европейски Съюз за съучастничеството му за осъществените издевателства.

" Цивилизованите страни не могат да утвърждават поради своите лични ползи безсрамни съглашения с нарушители, които поробват човешки същества ", съобщи папата и добави, че за жал сходно нещо се случва. Той сподели, че мигрантите не са вирус, от който хората би трябвало да се пазят, а хора, които би трябвало да бъдат признати. Папата напомни, че мигрантите не са опасност и предизвести, че не би трябвало хората да се поддават на изкушението да издигат стени против тях.
ТЕМА преди 2 часа 1220 преди 4 часа 745 преди 6 часа 2383
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР