Папа Франциск в събота нареди отстраняването на епископа на Тайлър,

...
Папа Франциск в събота нареди отстраняването на епископа на Тайлър,
Коментари Харесай

Папата отстрани консервативния критик Джоузеф Стрикланд като епископ на Тайлър, Тексас

Папа Франциск в събота подреди отстраняването на епископа на Тайлър, Тексас, закостенял прелат, деен в обществените медии, който беше гневен критик на папата и стартира да символизира поляризацията в католическата подчиненост на Съединени американски щати.

В едноредово изказване от Ватикана се споделя, че Франциск е " освободил " свещеник Джоузеф Стрикланд от пастирското ръководство на Тайлър и е назначил епископа на Остин за краткотраен админ.

65-годишният Стрикланд се обрисува като водещ критик на Франциск, обвинявайки го в туит по-рано тази година, че „ подкопава депозита на вярата “. Той беше изключително сериозен към неотдавнашната среща на Франциск по отношение на бъдещето на Католическата черква, по време на която бяха разисквани горещи въпроси, в това число способи за по-добро посрещане на ЛГБТК+ католиците.

Прогресивната податливост на понтифа. Стрикланд сподели пред LifeSite, че е отказал да приложи рестриктивните мерки, „ тъй като не мога да уморя част от стадото си от апетит. “

Той сподели, че стои зад решението си, ще го направи още веднъж и „ Чувствам се доста спокоен в Господа и истината, за която той умря. "

Уволнението му провокира неотложен митинг измежду някои консерватори и традиционалисти, които държаха Стрикланд като водеща точка на католическата препоръка за противопоставяне на прогресивните промени на Франциск. Майкъл Дж. Мат, редактор на традиционалисткия вестник The Remnant, написа, че с уволнението Франциск „ интензивно се пробва да погребе верността към Църквата на Исус Христос “.

„ Това е тотална война “, Мат написа в обществените мрежи. „ Франсис е ясна и сегашна заплаха освен за католиците по света, само че и за самия свят. “

Двамата ватикански следователи, изпратени да проверяват Стрикланд – свещеник Денис Съливан от Камдън, Ню Джърси и пенсионираният свещеник на Тусон, Аризона, почетният свещеник Джералд Киканас — „ организира изчерпателно следствие на всички аспекти на ръководството и управлението на епархията “, сподели главата на църквата в Тексас, кардинал Даниел ДиНардо.

След тяхното следствие на Франциск беше направена рекомендация, че „ продължаването на поста на свещеник Стрикланд не е осъществимо “, сподели ДиНардо в изказване в събота.

Ватиканът изиска Стрикланд да подаде оставка в четвъртък, само че той отхвърли, което накара Франциск да го в профил от служба два дни по-късно, се споделя в изказването на ДиНардо.

Рядко се случва папата да в профил свещеник от служба. От епископите се изисква да предложат оставка, когато навършат 75 години. Когато Ватикана разкрие проблеми с ръководството или други проблеми, които изискват свещеник да напусне поста си преди този момент, Ватикана нормално се пробва да го притисне да предложи оставка за положителното на епархията му и църквата.

Такъв беше казусът, когато различен свещеник на Съединени американски щати беше заставен да напусне по-рано тази година след следствие във Ватикана. Епископ Ричард Стика от Ноксвил, Тенеси, подаде оставка непринудено, въпреки и под напън, след обвинявания, че погрешно се отнася към обвиняванията в полово принуждение, а свещениците му се оплакаха от водачеството и държанието му.

Но със Стрикланд изказването на Ватикана обясни, че той не е предложил да подаде оставка и че вместо това Франсис го е „ освободил “ от работата му.

Франсис не се срами по отношение на опасенията си по отношение на дясното крило в католическата подчиненост на Съединени американски щати, което е разграничено сред прогресивни и консерватори, които дълго време намираха поддръжка в доктринерските папства на Св. Йоан Павел II и Бенедикт XVI, изключително по въпросите на абортите и еднополовите бракове. изостаналостта " на тези консервативни епископи, заявявайки, че те са заменили вярата с идеология и че вярното схващане на католическата теория разрешава смяна във времето.

Стрикланд е бил свързван с най-крайните от тези епископи, в това число някогашния Посланикът на Ватикана в Съединени американски щати, архиепископ Карло Мария Вигано, гневен критик на Франциск, който през 2018 година прикани папата да подаде оставка.

Стрикланд поддържа тайните теории на Вигано за пандемията от COVID-19 и в събота Вигано написа, че Свалянето на Стрикланд сподели " страхлива форма на авторитаризъм " от Франсис. „ Тази спекулация ще разкрие кой стои с същинската черква на Христос и кой избира да застане с Неговите декларирани врагове “, написа Вигано на X.

Съвсем неотдавна Стрикланд подлага на критика месечния спор на Франциск при закрити порти по отношение на правейки църквата по-приветлива и дружелюбна към потребностите на католиците през днешния ден. На срещата бяха разисквани голям брой въпроси, които преди този момент са били табу, в това число дами в управнически функции и приветстващи ЛГБТК+ католици, само че в последна сметка окончателният й документ не се отклони от откритата теория.

Преди срещата Стрикланд сподели беше „ подигравка “, че такива неща даже бяха на масата за разискване.

„ За страдание, може да се окаже, че някои ще етикетират като схизматици тези, които не са съгласни с препоръчаните промени “, написа Стрикланд в обществено писмо през август. „ Вместо това тези, които биха предложили промени в това, което не може да бъде променено, се стремят да командват Христовата черква и те в действителност са същинските разколници. “

В изказване в събота епархията на Тайлър разгласи отстраняването на Стрикланд, само че сподели работата на църквата ще продължи в Тайлър.

„ Нашата задача е да споделяме Евангелието на Исус Христос, да насърчаваме достоверна християнска общественост и да служим на потребностите на всички хора със съчувствие и обич “, се споделя в него.

В обява в обществените медии, изпратена няколко часа преди обедното известие на Ватикана, Стрикланд написа молитва за това, че Христос е „ пътят, истината и животът, през вчерашния ден, през днешния ден и вечно “. Той беше трансформирал длъжността от предходния си епископофтайлер на Биш Стрикланд.

Входящият краткотраен админ на Тайлър, епископът на Остин Джо Васкес, сподели, че ще пътува до епархията през идващите седмици, с цел да бъде разполагаем на свещениците, чиновници и правилни миряни, „ с цел да оценят потребностите им “.

Той помоли за молебствия за неговата работа и хората на Тайлър „ през това време на преход “.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР